Cheesecake met toffeesaus lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 10 personen.
Oh my! Wat een verrukkelijke taart. Ik heb hem nu al 2 keer gebakken en ik kreeg er alleen maar complimentjes over. Zelfs mijn oom zei dat hij nog nooit zo'n lekkere taart op had. Dus je begrijpt het al? Als je van zoet houdt moet je deze cheesecake echt eens proberen. Ik kwam het recept tegen bij kookfans.nl, mijn schoonzusje had me erin getagd op facebook haha. De link van het recept vind je hier onderaan. Dus ik besloot hem eens lactosevrij te maken en ik heb hem iets aangepast. Ik ga hem zeker vaker maken, want ook ikzelf vond hem heerlijk! Let er wel op dat je hem al in een half uur gemaakt hebt, maar dat hij dan nog 6-8 uur in de koelkast moet staan. Ik maakte de cheesecake een dag van te voren en de toffeesaus op de dag zelf. Kun je geen sporen van lactose verdragen? Gebruik dan plantaardige roomkaas bijvoorbeeld van Violife verkrijgbaar bij de AH en gebruik plantaardige slagroom bijvoorbeeld van Alpro verkrijgbaar bij veel supermarkten. Gebruik een springvorm van 24cm doorsnee.
*Fructosearm: Helaas is dit recept niet fructosearm.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd20 minutenTotale tijd30 minuten

 Voor de cheesecake:
 150 g bastognekoeken + extra voor garnering
 50 g plantaardige boter zoals wajang/plantenmargarine AH
 200 ml slagroom MinusL/Alpro
 1 zakje klop-fix
 50 g (poeder) suiker
 400 g lactosearme roomkaas minusL/ Arla lactofree/ lactosevrije Violife AH
 1 theel kaneel
 Voor de toffeesaus:
 150 g lichte basterdsuiker (lichtbruin)
 100 ml slagroom MinusL/Alpro
 100 g plantaardige boter zoals wajang/plantenmargarine AH

1

Verkruimel de koekjes met een keukenmachine of met een deegroller. Wanneer je een deegroller gebruikt, moet je de koekjes eerst in een zakje doen.

2

Smelt de 50 gram lactosevrije boter in een steelpannetje.

3

Meng de gesmolten boter door de koekkruimels met een lepel.

4

Leg een bakpapiertje op de bodem van de springvorm. En vet de randen in met bakspray of olijfolie.

5

Schep alle kruimels in de vorm. Druk de kruimels goed tegen de bodem aan met de bolle kant van een lepel.

6

En zet de springvorm even in de koelkast.

7

Doe 200 milliliter lactosevrije slagroom en de suiker in een kom samen met de klop-fix en klop dit met de mixer stijf.

8

Doe de roomkaas en de kaneel in een kom en roer goed door elkaar met een lepel of spatel.

9

Voeg vervolgens het roomkaasmengsel toe aan de slagroom en meng dit ook nog even goed door met een lepel of spatel.

10

Schep het slagroommengsel op de koekjesbodem en dek de vorm af met vershoudfolie of aluminiumfolie. Zet de cheesecake minimaal 6 tot 8 uur in de koelkast.

11

De toffeesaus kun je op elk moment maken. Verwarm hiervoor de basterdsuiker met de slagroom en de boter in een steelpannetje. Blijf ondertussen steeds roeren. Laat het geheel kort koken wanneer de suiker gesmolten is, dit zorgt ervoor dat de saus straks nog iets dikker wordt. Laat de toffeesaus goed afkoelen voor gebruik en dan zul je na een uurtje zien dat hij dikker wordt.

12

Giet de saus over de cheesecake (nadat hij is opgestijfd in de koelkast). Je kunt de cheesecake eventueel nog versieren met kruimels van de bastognekoeken, maar dat hoeft niet percΓ© ik heb het ook niet gedaan.


Cheesecake van bastognebodem met toffeesaus - Kookfans.nl

Ingredienten

 Voor de cheesecake:
 150 g bastognekoeken + extra voor garnering
 50 g plantaardige boter zoals wajang/plantenmargarine AH
 200 ml slagroom MinusL/Alpro
 1 zakje klop-fix
 50 g (poeder) suiker
 400 g lactosearme roomkaas minusL/ Arla lactofree/ lactosevrije Violife AH
 1 theel kaneel
 Voor de toffeesaus:
 150 g lichte basterdsuiker (lichtbruin)
 100 ml slagroom MinusL/Alpro
 100 g plantaardige boter zoals wajang/plantenmargarine AH

Stappen

1

Verkruimel de koekjes met een keukenmachine of met een deegroller. Wanneer je een deegroller gebruikt, moet je de koekjes eerst in een zakje doen.

2

Smelt de 50 gram lactosevrije boter in een steelpannetje.

3

Meng de gesmolten boter door de koekkruimels met een lepel.

4

Leg een bakpapiertje op de bodem van de springvorm. En vet de randen in met bakspray of olijfolie.

5

Schep alle kruimels in de vorm. Druk de kruimels goed tegen de bodem aan met de bolle kant van een lepel.

6

En zet de springvorm even in de koelkast.

7

Doe 200 milliliter lactosevrije slagroom en de suiker in een kom samen met de klop-fix en klop dit met de mixer stijf.

8

Doe de roomkaas en de kaneel in een kom en roer goed door elkaar met een lepel of spatel.

9

Voeg vervolgens het roomkaasmengsel toe aan de slagroom en meng dit ook nog even goed door met een lepel of spatel.

10

Schep het slagroommengsel op de koekjesbodem en dek de vorm af met vershoudfolie of aluminiumfolie. Zet de cheesecake minimaal 6 tot 8 uur in de koelkast.

11

De toffeesaus kun je op elk moment maken. Verwarm hiervoor de basterdsuiker met de slagroom en de boter in een steelpannetje. Blijf ondertussen steeds roeren. Laat het geheel kort koken wanneer de suiker gesmolten is, dit zorgt ervoor dat de saus straks nog iets dikker wordt. Laat de toffeesaus goed afkoelen voor gebruik en dan zul je na een uurtje zien dat hij dikker wordt.

12

Giet de saus over de cheesecake (nadat hij is opgestijfd in de koelkast). Je kunt de cheesecake eventueel nog versieren met kruimels van de bastognekoeken, maar dat hoeft niet percΓ© ik heb het ook niet gedaan.

Cheesecake met toffeesaus lactosevrij