Speltbrood uit de broodbakmachine lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 10 sneetjes brood.

Ik heb de broodbakmachine al een aantal jaar, schandalig dat ik dit recept nog nooit met jullie gedeeld heb. Ongeveer 2 keer per maand staat hij bij mij te draaien. Ik vind het een prima broodbakmachine, niet te duur en doet goed zijn werk. Je kwakt alle ingrediënten erin en je hoeft er 3 uur niet meer naar om te kijken. En het rijst altijd goed. Dan komt er een heerlijk broodje uitgerold.

Waarom ik hem aangeschaft heb? Ik merk dat mijn buik het beste op speltbloem reageert ik kan wel wat tarwe verdragen maar niet zoveel. Het speltbloem haalde ik eerst in de natuurwinkel maar ik kwam erachter dat de AH deze ook verkoopt dus daar koop ik deze nu ook altijd. Ik laat het brood eerst volledig afkoelen en dan snij ik het door de helft. En dan kun je het in plakjes snijden. Ik doe ze per 3 in een boterhamzakje en dan vries ik ze in. Dan heb ik voor ongeveer 2 weken brood.

Ik gebruik ook altijd de groene zakjes gist van Dr Oetker, daarmee rijst hij het beste op vind ik.

Nu ik dit recept uit zit te werken heb ik de broodbakmachine ook aan staan, en het begint hier al lekker te ruiken.

*Fructosearm: Kijk voor jezelf of je speltbloem goed kan verdragen, gebruik druivensuiker (Zonnatura) in plaats van suiker.

Voorbereidingstijd5 minutenKook tijd3 urenTotale tijd3 uren 5 minuten

 770 g speltbloem
 400 ml lauwwarm water
 50 ml lactosearme melk Minusl/Arla lactofree/ Campina/ Melkuni of plantaardige melk
 3 eetl olijfolie
 1 ,5 theel suiker
 1 ,5 theel zout
 1 + 1/4 theel korrelgist (instant Dr. Oetker groen zakje)

1

Doe 400 gram speltbloem in de bakvorm.

2

Voeg nu lauwwarm water en de lactosearme of plantaardige melk toe.

3

Voeg nu de olie toe en de 370 gram speltbloem toe.

4

Doe de suiker aan de ene kant.

5

Het zout aan de andere kant.

6

Maak een holletje in het midden en giet hier de gist in.

7

Bak je brood op het basic programma (3uur, medium, 1100 gram).

8

Haal het brood uit de vorm en laat even afkoelen.

9

Ik snij zo'n grote plak brood door de helft en deze vries ik dan per 2 in een plastic zakje.

10

speltbrood

11


Domo broodoven B3970
Speltbloem - AH

Ingredienten

 770 g speltbloem
 400 ml lauwwarm water
 50 ml lactosearme melk Minusl/Arla lactofree/ Campina/ Melkuni of plantaardige melk
 3 eetl olijfolie
 1 ,5 theel suiker
 1 ,5 theel zout
 1 + 1/4 theel korrelgist (instant Dr. Oetker groen zakje)

Stappen

1

Doe 400 gram speltbloem in de bakvorm.

2

Voeg nu lauwwarm water en de lactosearme of plantaardige melk toe.

3

Voeg nu de olie toe en de 370 gram speltbloem toe.

4

Doe de suiker aan de ene kant.

5

Het zout aan de andere kant.

6

Maak een holletje in het midden en giet hier de gist in.

7

Bak je brood op het basic programma (3uur, medium, 1100 gram).

8

Haal het brood uit de vorm en laat even afkoelen.

9

Ik snij zo'n grote plak brood door de helft en deze vries ik dan per 2 in een plastic zakje.

10

speltbrood

11

Speltbrood uit de broodbakmachine lactosevrij