Slagroomtaart lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Deze taart is voor ongeveer 10 personen.

Wat ben ik trots op deze zelf gemaakte slagroomtaart. En lekker dat hij is. Het is een heel karwei maar het is zeker de moeite waard. Dus hou jij van bakken? Dan moet je dit recept zeker eens proberen.

Ik gebruikte altijd de butter sponge delight mix voor moskovisch gebak van Fun Cakes maar deze is helaas niet meer te koop. Dus heb ik nu zelf met bloem een biscuitaart gemaakt, en dat is super goed gelukt. Bij mij zijn ze al heel vaak mislukt, maar dit recept uit mijn oma's kookboek is in één keer gelukt.

En de frostingsheet heb ik besteld bij kadokamer.nl, link hiervan vind je onderaan dit recept. Ik had zelf een foto van blond en woezel en pip gezocht op google en die gedownload. En als tekst had ik de tekst toegevoegd. Ik had de tip via instagram van iemand gekregen. Zo'n fijne tip. 

Bij deze slagroomtaart kun je ook een laagje fondant, marsepein of pure chocolade (zonder lactose) eronder doen. Slagroom bevat vocht en dat gaat niet samen met frostysheet.
Wil je geen laagje er onder doen net zoals ik? Doe hem dan pas net voor het aansnijden van de taart er op. Deze tips kreeg ik via facebook. Zo fijn dat jullie meedenken.

Ik had hem dus al een dag eerder gemaakt inclusief de frostysheet en daarna in de koelkast gezet met een plastic folie eroverheen. Olie olie dom, nu zat de frosting sheet helemaal vast aan de folie. Dus deze kon ik helaas weggooien. De volgende keer leg ik hem er echt pas op voordat ik hem net aan snij, net zoals de tip hierboven. Maar ik wilde er graag een mooie foto van maken, door mijn haast heb ik er op de verjaardag zelf niet mee kunnen pronken haha.

Ik heb een heerlijke andere topping gemaakt met aardbeien en pure vlokken (Jumbo), en dat is natuurlijk ook hartstikke lekker alleen niet zo persoonlijk. De volgende keer gaat hij in een taartdoos, dat stond er ook op maar ik heb daar helemaal niet over nagedacht. Ach gelukkig is onze zoon nog te klein om het te begrijpen. Ik had er gelukkig mooie foto's van geschoten.

*Fructosearm: Deze taart is helaas niet fructosevrij.

Voorbereidingstijd25 minutenKook tijd35 minutenTotale tijd1 uur

 5 eieren
 150 g suiker
 80 g bloem
 60 g maizena
 1 theel bakpoeder
 snufje zout
 citroensap
 Voor de vulling en afwerking
 250 ml lactosevrije slagroom MinusL/Alpro
 1 zakje klopfix
 2 eetl suiker
 4 flinke eetl aardbeienjam
 100 g nougatine nootjes
 eventueel een frosting sheet + poedersuiker of laagje fondant, marsepein of pure chocolade
  aardbeien en pure vlokken Jumbo (kan melk bevatten)
 eventueel een tube decoratieglazuur en kaarsje

1

Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht (oventijd 30-35 minuten).

2

Vet een springvorm in (21 cm doorsnede) met een beetje olie of bakspray en leg een bakpapiertje op de onderkant.

3

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Leg ze eventueel nog een paar minuten in een bakje met warm water. Pak twee kommetjes. Breek de eieren op een kom, en splits de eieren door eerst het eiwit in een kom te laten lopen door ze over te gieten. Tenslotte blijven de dooiers over.

4

Roer de eierdooiers met de suiker, en het zout 5 minuten met de mixer.

5

Zeef je bloem, maizena en de bakpoeder boven het mengsel en klop deze nog een paar minuten met de mixer. Zet even weg.

6

Doe en beetje citroensap op een velletje keukenpapier en maak je kom vetvrij. Doe hier nu de eiwitten in. En klop deze met de mixer stijf, zorg dat het zo stijf wordt dat je de kom op zijn kop kan houden en het eiwit er niet uitvalt.

7

Spatel deze er voorzichtig doorheen.

8

Doe dit luchtige beslag in de springvorm en strijk glad. Zet nu voor ongeveer 30-35 minuten in de oven.

9

Klop de koude slagroom stijf met een zakje klopfix en 2 eetlepels suiker. Ik klop hem stijf met de speedy chef van Tupperware, ik krijg hem dan heel stijf geklopt.

10

Zodra deze gaar is haal je hem uit de oven. Laat even goed afkoelen. Ga even met een scherp mes langs de randjes en haal de springvorm eraf.

11

Snij de taart door de midden met een lang broodmes.

12

Smeer in met de jam en daar bovenop een laagje slagroom met een spatel (speciale spatel om de slagroom makkelijk mee uit te smeren met een handgreep).

13

Vervolgens leg je de andere helft er weer op. Schep nu de rest van de slagroom over de taart heen en bedek er heel de slagroomtaart mee, zodat hij helemaal bedekt is. Je kunt de bovenkant ook bedekken met fondant, marsepein of pure lactosevrije chocola, maar ik heb slagroom gebruikt.

14

Pak nu de nougatine nootjes en druk die tegen de zijkant met een lepel of met je handen.

15

Strooi een beetje poedersuiker op de bovenkant voor het mooiste resultaat. Vervolgens pak je je frosting sheet die je besteld hebt.  Je kunt hem een minuut in de diepvries leggen om het schutvel makkelijk te verwijderen, maar dat was bij mij niet nodig.

16

Knip het rondje net niet helemaal uit zodat je het begin van het schutvel makkelijk eraf kan trekken. Doe het rustig en voorzichtig. Leg nu op je taart en druk even goed aan. De print blijft het mooist wanneer die maximaal een uur voor consumptie op de taart gelegd wordt.

17

Een kaarsje erin en tadaaaa hier heb je een persoonlijk zelfgemaakte lactosevrije slagroomtaart! Deze taart was voor mijn zoontje zijn 1e verjaardag.

slagroomtaart

18

Je kunt de taart nog helemaal af maken door er een randje glazuur langs te spuiten. Pak nu het flesje decoratieglazuur en maak er voorzichtig een mooie rand omheen. Deze taart maakte ik voor mijn eigen verjaardag 3 jaar geleden.

19

Je kunt er natuurlijk ook een traditionele slagroomtaart van maken met halve aardbeien en vlokken.

20

slagroomtaart


Kadokamer.nl - frosting sheets

Ingredienten

 5 eieren
 150 g suiker
 80 g bloem
 60 g maizena
 1 theel bakpoeder
 snufje zout
 citroensap
 Voor de vulling en afwerking
 250 ml lactosevrije slagroom MinusL/Alpro
 1 zakje klopfix
 2 eetl suiker
 4 flinke eetl aardbeienjam
 100 g nougatine nootjes
 eventueel een frosting sheet + poedersuiker of laagje fondant, marsepein of pure chocolade
  aardbeien en pure vlokken Jumbo (kan melk bevatten)
 eventueel een tube decoratieglazuur en kaarsje

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht (oventijd 30-35 minuten).

2

Vet een springvorm in (21 cm doorsnede) met een beetje olie of bakspray en leg een bakpapiertje op de onderkant.

3

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Leg ze eventueel nog een paar minuten in een bakje met warm water. Pak twee kommetjes. Breek de eieren op een kom, en splits de eieren door eerst het eiwit in een kom te laten lopen door ze over te gieten. Tenslotte blijven de dooiers over.

4

Roer de eierdooiers met de suiker, en het zout 5 minuten met de mixer.

5

Zeef je bloem, maizena en de bakpoeder boven het mengsel en klop deze nog een paar minuten met de mixer. Zet even weg.

6

Doe en beetje citroensap op een velletje keukenpapier en maak je kom vetvrij. Doe hier nu de eiwitten in. En klop deze met de mixer stijf, zorg dat het zo stijf wordt dat je de kom op zijn kop kan houden en het eiwit er niet uitvalt.

7

Spatel deze er voorzichtig doorheen.

8

Doe dit luchtige beslag in de springvorm en strijk glad. Zet nu voor ongeveer 30-35 minuten in de oven.

9

Klop de koude slagroom stijf met een zakje klopfix en 2 eetlepels suiker. Ik klop hem stijf met de speedy chef van Tupperware, ik krijg hem dan heel stijf geklopt.

10

Zodra deze gaar is haal je hem uit de oven. Laat even goed afkoelen. Ga even met een scherp mes langs de randjes en haal de springvorm eraf.

11

Snij de taart door de midden met een lang broodmes.

12

Smeer in met de jam en daar bovenop een laagje slagroom met een spatel (speciale spatel om de slagroom makkelijk mee uit te smeren met een handgreep).

13

Vervolgens leg je de andere helft er weer op. Schep nu de rest van de slagroom over de taart heen en bedek er heel de slagroomtaart mee, zodat hij helemaal bedekt is. Je kunt de bovenkant ook bedekken met fondant, marsepein of pure lactosevrije chocola, maar ik heb slagroom gebruikt.

14

Pak nu de nougatine nootjes en druk die tegen de zijkant met een lepel of met je handen.

15

Strooi een beetje poedersuiker op de bovenkant voor het mooiste resultaat. Vervolgens pak je je frosting sheet die je besteld hebt.  Je kunt hem een minuut in de diepvries leggen om het schutvel makkelijk te verwijderen, maar dat was bij mij niet nodig.

16

Knip het rondje net niet helemaal uit zodat je het begin van het schutvel makkelijk eraf kan trekken. Doe het rustig en voorzichtig. Leg nu op je taart en druk even goed aan. De print blijft het mooist wanneer die maximaal een uur voor consumptie op de taart gelegd wordt.

17

Een kaarsje erin en tadaaaa hier heb je een persoonlijk zelfgemaakte lactosevrije slagroomtaart! Deze taart was voor mijn zoontje zijn 1e verjaardag.

slagroomtaart

18

Je kunt de taart nog helemaal af maken door er een randje glazuur langs te spuiten. Pak nu het flesje decoratieglazuur en maak er voorzichtig een mooie rand omheen. Deze taart maakte ik voor mijn eigen verjaardag 3 jaar geleden.

19

Je kunt er natuurlijk ook een traditionele slagroomtaart van maken met halve aardbeien en vlokken.

20

slagroomtaart

Slagroomtaart lactosevrij