Romige witlofsoep lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorie, MoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 4 personen.

Ik kreeg een recept van mijn tante voor witlofsoep. En dat leek me erg lekker, ik heb er alleen wel mijn eigen draai aan gegeven. Omdat het recept lactosevrij aangepast moest worden en ik had niet veel groente in huis dus heb ik er een echte pure witlofsoep van gemaakt. Waardoor het nu een heel ander recept is geworden. Maar lekker dat tie is, mmm!

Het kan zowel als voorgerecht als als hoofdgerecht geserveerd worden met een afbakstokbroodje met bijvoorbeeld plantaardige kruidencrème van de Jumbo (in de koeling). Ik maakte zelf mijn soepballetjes (recept vind je onderaan), in de supermarkt kan je ook een aantal verse kant en klare gedraaide soepballetjes kopen. Of Jumbo heeft ze ook in een blikje. Kijk wel altijd op de verpakking.

*Fructosearm: Kijk voor jezelf of de bouillontablet verdragen kan.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd25 minutenTotale tijd35 minuten

 8 stronken witlof
 1 l water
 1 blokje tuinkruiden bouillon Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 3 eetl verse peterselie
 100 g soepballetjes (zelf gedraaid, of let altijd op de verpakking)
 2 aardappels
 150 ml slagroom MinusL/Alpro
 klontje plantaarige boter wajang/ plantenmargarine AH

1

Snij het kontje van de witlof eraf. En haal de slechte bladeren eraf. Snij nu doormidden, snij de midden stukjes eruit want dat kan heel bitter smaken. Snij de witlof in reepjes en dan nog een keer door helft.

2

Doe het klontje plantaardige boter in een kookpan en laat deze smelten.

3

Voeg de witlof toe en laat even 5 minuten bakken.

4

Schil de aardappelen en snij in blokjes en voeg deze toe aan de witlof.

5

Voeg het water en de tuinkruiden bouillontablet toe en breng samen aan de kook.

6

Laat 15 minuten koken.

7

Pureer de witlofsoep met de staafmixer. En voeg nu je soepballetjes toe en kook deze nog 10 minuten mee.

8

Snij de peterselie fijn. En voeg deze toe aan de soep samen met de lactosevrije slagroom.

9

Roer nog even goed door. Hij kan zowel als voorgerecht geserveerd worden als als hoofdgerecht met een afbak stokbroodje erbij.

10


Soepballetjes - Lactosevrijeten

Ingredienten

 8 stronken witlof
 1 l water
 1 blokje tuinkruiden bouillon Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 3 eetl verse peterselie
 100 g soepballetjes (zelf gedraaid, of let altijd op de verpakking)
 2 aardappels
 150 ml slagroom MinusL/Alpro
 klontje plantaarige boter wajang/ plantenmargarine AH

Stappen

1

Snij het kontje van de witlof eraf. En haal de slechte bladeren eraf. Snij nu doormidden, snij de midden stukjes eruit want dat kan heel bitter smaken. Snij de witlof in reepjes en dan nog een keer door helft.

2

Doe het klontje plantaardige boter in een kookpan en laat deze smelten.

3

Voeg de witlof toe en laat even 5 minuten bakken.

4

Schil de aardappelen en snij in blokjes en voeg deze toe aan de witlof.

5

Voeg het water en de tuinkruiden bouillontablet toe en breng samen aan de kook.

6

Laat 15 minuten koken.

7

Pureer de witlofsoep met de staafmixer. En voeg nu je soepballetjes toe en kook deze nog 10 minuten mee.

8

Snij de peterselie fijn. En voeg deze toe aan de soep samen met de lactosevrije slagroom.

9

Roer nog even goed door. Hij kan zowel als voorgerecht geserveerd worden als als hoofdgerecht met een afbak stokbroodje erbij.

10

Romige witlofsoep lactosevrij