Klassieke risotto met tuinkruiden lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept voor klassieke risotto is voor 4 personen.

Risotto, mij kun je hier echt voor wakker maken. Ik ben er zo gek op. Ik maak het altijd alleen met water maar nu wilde ik het toch ook eens met een scheutje droge witte wijn proberen. En wat dacht je ervan om als laatste Parmezaanse kaas erdoor te smelten. Daar wordt de klassieke risotto rijst nog smeuïger van. Kijk voor jezelf of je deze verdragen kan, ik kan de zakjes Parrano geraspt heel goed verdragen. En die heb ik ook standaard in mijn koelkast liggen.

Ooit heb ik eens in een restaurant klassieke risotto gegeten, daar hadden ze toen ook alleen wat groente aan toegevoegd. Ik dacht dat kan ik ook doen met alleen maar tuinkruiden. En zo krijg je een vegetarische risotto die echt heel erg lekker is. En je kunt er bijvoorbeeld ook nog vlees aan toevoegen. Zo vind ik persoonlijk spekjes en risotto een gouden combinatie.

Iets meer over de tuinkruiden, deze komen uit mijn eigen tuintje. Daar ben ik stiekem toch wel trots op. Want ik heb al 2 jaar een groentetuintje gehad, maar elke mislukte het voor de helft. Wij hebben altijd heel veel last van witte vlieg. En ik kreeg het er gewoon niet uit, of sommige groente sloegen gewoon niet aan.

Maar mijn kruiden deden het altijd goed. Dus dit jaar heb ik mijn groentetuintje gelaten voor wat hij was en heb ik wat extra kruiden gekocht. En dat ga ik volgend jaar weer doen, dat kan zomaar niet mislukken en het geeft zoveel smaak aan je gerechten. Aanrader dus! Nu ga ik het laatste nog even knippen en invriezen zodat ik van de winter ook een lekker voorraadje heb. De rozemarijn heeft vorige winter overleefd dus dat gaan we deze winter gewoon weer proberen.

Voorbereidingstijd5 minutenKook tijd25 minutenTotale tijd30 minuten

 300 g risottorijst
 1 l water
 2 bouillonblokjes tuinkruiden Maggi (kan melk bevatten)
 2 steeltjes lente-ui
 50 g plantaardige boter wajang, plantenmargarine AH, Flora
 100 g Parmezaanse kaas zelf geraspt of Parrano (als je deze verdragen kan anders vegan kaas)
 100 ml droge witte wijn
 flinke snuf zout
 flinke snuf peper
 2 takjes rozemarijn
 2 takjes tijm
 2 takjes oregano
 scheutje olijfolie

1

Smelt de lactosevrije boter in de hapjespan.

2

Snij de lente-ui fijn. Voeg de lente-ui toe en bak deze in ongeveer 3 minuten glazig.

3

Voeg de risottorijst toe en en bak deze ook in ongeveer 3 minuten glazig.

4

Voeg de droge witte wijn toe.

5

Kook je water even in de waterkoker en laat je bouillonblokjes hierin oplossen.

6

Voeg het bouillonblokje toe en een scheutje water (totdat de rijst net onder water staat).

7

Blijf goed roeren, en voeg opnieuw water toe als het vocht bijna verdwenen is uit de pan. Blijf goed roeren en neem er de tijd voor.

8

Uiteindelijk is al het water opgenomen en is de risottorijst lekker zacht geworden.

9

Haal de kruiden van de takjes en snij ze allemaal fijn. Voeg deze samen met de geraspte Parmezaanse kaas toe.

10

En voeg als laatste de peper en zout naar smaak toe.

11

En nu kun je je klassieke risotto serveren.

12

Voeg eventueel nog wat spekjes toe.

klassieke

Ingredienten

 300 g risottorijst
 1 l water
 2 bouillonblokjes tuinkruiden Maggi (kan melk bevatten)
 2 steeltjes lente-ui
 50 g plantaardige boter wajang, plantenmargarine AH, Flora
 100 g Parmezaanse kaas zelf geraspt of Parrano (als je deze verdragen kan anders vegan kaas)
 100 ml droge witte wijn
 flinke snuf zout
 flinke snuf peper
 2 takjes rozemarijn
 2 takjes tijm
 2 takjes oregano
 scheutje olijfolie

Stappen

1

Smelt de lactosevrije boter in de hapjespan.

2

Snij de lente-ui fijn. Voeg de lente-ui toe en bak deze in ongeveer 3 minuten glazig.

3

Voeg de risottorijst toe en en bak deze ook in ongeveer 3 minuten glazig.

4

Voeg de droge witte wijn toe.

5

Kook je water even in de waterkoker en laat je bouillonblokjes hierin oplossen.

6

Voeg het bouillonblokje toe en een scheutje water (totdat de rijst net onder water staat).

7

Blijf goed roeren, en voeg opnieuw water toe als het vocht bijna verdwenen is uit de pan. Blijf goed roeren en neem er de tijd voor.

8

Uiteindelijk is al het water opgenomen en is de risottorijst lekker zacht geworden.

9

Haal de kruiden van de takjes en snij ze allemaal fijn. Voeg deze samen met de geraspte Parmezaanse kaas toe.

10

En voeg als laatste de peper en zout naar smaak toe.

11

En nu kun je je klassieke risotto serveren.

12

Voeg eventueel nog wat spekjes toe.

klassieke

Klassieke risotto met tuinkruiden lactosevrij