Kaasbitterballen met grove mosterd lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidIntermediate

Dit recept is voor ongeveer 35-40 lactosevrije kaasbitterballen met grove mosterd.

Oelala, deze lekkertjes zijn zo ontzettend goed gelukt. Ik ben echt heel trots, eerder schreef ik al een leuke review over het Bourgondische bitterballenboek van Ilona de Wit. Zonder alle tips was het me nooit gelukt om zelf deze lactosevrije kaasbitterballen te maken. Deze blog vind je onderaan.

Hier vind je ook het kleine Bourgondische bitterballenboekje waardoor ik geïnspireerd ben voor dit recept. Zij gebruikte oude geitenkaas, zongedroogde tomaat en dragon. Die staat ook nog een keer op mijn lijstje. Maar jullie vraag was zo groot naar lactosevrije kaaskroketjes of bitterballen. Dat ik besloot zelf eens aan de slag te gaan.

Gebruik het eiwit uit een verpakking, dat werkt het fijnst. Waar je deze kunt bestellen? Dat vind je ook onderaan dit recept.

Even over de kaas, zelf kan ik met gemak extra belegen Hollandse harde kaas verdragen en de meeste met mij. Kun je dit nu niet verdragen probeer het dan eens met oude kaas als dat wel goed gaat. Met plantaardige kaas heb ik het nog niet geprobeerd dus ik weet niet of dat lukt en lekker is. Dat staat ook nog op mijn lijstje om te proberen. Maar dan wel een andere variant natuurlijk.

Het beste kun je de bitterballen voor het bakken even invriezen. Zorg dat ze elkaar niet aanraken, ik had ze over 2 schalen verdeeld. En als ze later bevroren zijn doe ik ze in hersluitbare zakjes. Heb je daar geen tijd voor om ze in te vriezen? Zorg dan dat ze goed gekoeld zijn in de koelkast. De kans op klappen is dan kleiner.

Het lekkerst smaken de bitterballen uit de frietpan. Frituur ongeveer 10-12 bitterballen tegelijk in 3 minuten op 180 graden. Laat ze vervolgens even uitlekken op een keukenrolletje.

Tip van Ilona, door het paneerlaagje van de bitterballen wordt je frituurvet in vergelijking met bijvoorbeeld frietjes sneller vies. Zeef tussendoor ene keer de verbrande stukjes eruit. En maak het frituurmandje regelmatig schoon.

kaasbitterballen

Tijden1 Aantal
Voorbereidingstijd2 urenKook tijd3 minutenTotale tijd2 uren 3 minuten

 300 ml water
 iets meer dan de helft van een kippenbouillonblokje Maggi (kan sporen van melk bevatten) Jumbo
 60 g plantaardige boter plantenmargarine AH/ Wajang/ Flora
 90 g bloem
 200 g extra belegen Hollandse harde kaas (suikers en koolhydraten op 0)
 1 eetl grove mosterd met mosterdzaadjes (bijv. Maille dijonmosterd, Marne)
 snufje zout
 snufje peper
Voor het rollen:
 bloem
 1 pakje Eggstra Eiwit 15 Vloeibare Scharrel Eiwitten/ Two Chicks Eggwhite
 1 pakje paneermeel
Dip:
 2 eetl mayonaise
 naar smaak mosterd (Dijon)

1

Zorg ervoor dat je van te voren 300 ml water kookt en daar het bouillonblokje aan toevoegt. En laat goed afkoelen, kom je er te laat achter? Zet het dan in de koelkast om af te koelen.

2

Rasp je extra belegen Hollandse harde kaas zelf. En zet samen met de rest van de ingrediënten klaar.

3

Smelt de lactosevrije boter in een pan met dikke bodem en voeg in één keer de bloem toe.

kaasbitterballen

4

Roer het vervolgens goed door met een rubberen spatel, zodat de bloem en de boter goed gemengd worden. Laat het 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.

kaasbitterballen

5

Voeg de afgekoelde bouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende en ietwat glanzende massa.

kaasbitterballen

6

Haal de pan van het vuur en laat het 1 minuutje afkoelen.

7

Voeg de geraspte kaas met de grove mosterd toe en meng het geheel zeer goed met een rubberen spatel. Proef goed en voeg naar smaak zout en peper toe. Het mengsel wordt een grote bal en laat los van de pan.

8

Schep de salpicon over in een platte ovenschaal en laat het onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats het in de koelkast om te laten opstijven, het liefs een hele nacht. Of zet het een uurtje in de vriezer.

kaasbitterballen

9

Weeg de salpicon af in porties van 15 - 18 gram. Gebruik hiervoor een digitale keukenweegschaal.

kaasbitterballen

10

Zet alvast 3 borden of schalen klaar met daarin bloem, eiwit en paneermeel. Ik gebruik zelf de bakplaat van de oven voor de bloem (die kun je dan goed rollen) en voor de rest een ovenschaal voor het paneermeel en een plastic bakje voor de eiwitten.

11

Rol de afgewogen porties met je handen tot balletjes.

12

Leg de balletjes op het bord, schaal, bakplaat met bloem. Pak de plaat vast en beweeg deze heen en weer. Zodat ze onder bloem zitten.

13

Rol de balletjes vervolgens door het eiwit en dan door de paneermeel.

14

Haal ze vervolgens nog een keer door het eiwit en de paneermeel. De bitterballen zijn nu dubbel gepaneerd.

15

Voor het beste resultaat kun je ze beter gelijk in vriezen apart van elkaar op een schaal.

16

Frituur ze vervolgens met 10-12 stuks in 3 minuten op 180 graden.

17

Laat even uitlekken boven de pan en vervolgens op een keukenrolletje op een bord.

18

Meng de mosterd met de mayonaise. En serveer de kaasbitterballen met de dubbeldip van mayonaise en (Dijon) mosterd erbij en dippen maar!

kaasbitterballen

19

Onze zoon wilde ook met zijn bitterbal op de foto hihi.

kaasbitterballen

20

kaasbitterballen


Het kleine Bourgondische bitterballenboekje- Hetbourgonsichebitterballenboek.nl
Review Bourgondische bitterballenboek + recept - Lactosevrijeten
Two Chicks Eggwhite - Albert Heijn
Eggstra Eiwit 15 Vloeibare Scharrel Eiwitten - Jumbo

 

Ingredienten

 300 ml water
 iets meer dan de helft van een kippenbouillonblokje Maggi (kan sporen van melk bevatten) Jumbo
 60 g plantaardige boter plantenmargarine AH/ Wajang/ Flora
 90 g bloem
 200 g extra belegen Hollandse harde kaas (suikers en koolhydraten op 0)
 1 eetl grove mosterd met mosterdzaadjes (bijv. Maille dijonmosterd, Marne)
 snufje zout
 snufje peper
Voor het rollen:
 bloem
 1 pakje Eggstra Eiwit 15 Vloeibare Scharrel Eiwitten/ Two Chicks Eggwhite
 1 pakje paneermeel
Dip:
 2 eetl mayonaise
 naar smaak mosterd (Dijon)

Stappen

1

Zorg ervoor dat je van te voren 300 ml water kookt en daar het bouillonblokje aan toevoegt. En laat goed afkoelen, kom je er te laat achter? Zet het dan in de koelkast om af te koelen.

2

Rasp je extra belegen Hollandse harde kaas zelf. En zet samen met de rest van de ingrediënten klaar.

3

Smelt de lactosevrije boter in een pan met dikke bodem en voeg in één keer de bloem toe.

kaasbitterballen

4

Roer het vervolgens goed door met een rubberen spatel, zodat de bloem en de boter goed gemengd worden. Laat het 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.

kaasbitterballen

5

Voeg de afgekoelde bouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende en ietwat glanzende massa.

kaasbitterballen

6

Haal de pan van het vuur en laat het 1 minuutje afkoelen.

7

Voeg de geraspte kaas met de grove mosterd toe en meng het geheel zeer goed met een rubberen spatel. Proef goed en voeg naar smaak zout en peper toe. Het mengsel wordt een grote bal en laat los van de pan.

8

Schep de salpicon over in een platte ovenschaal en laat het onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats het in de koelkast om te laten opstijven, het liefs een hele nacht. Of zet het een uurtje in de vriezer.

kaasbitterballen

9

Weeg de salpicon af in porties van 15 - 18 gram. Gebruik hiervoor een digitale keukenweegschaal.

kaasbitterballen

10

Zet alvast 3 borden of schalen klaar met daarin bloem, eiwit en paneermeel. Ik gebruik zelf de bakplaat van de oven voor de bloem (die kun je dan goed rollen) en voor de rest een ovenschaal voor het paneermeel en een plastic bakje voor de eiwitten.

11

Rol de afgewogen porties met je handen tot balletjes.

12

Leg de balletjes op het bord, schaal, bakplaat met bloem. Pak de plaat vast en beweeg deze heen en weer. Zodat ze onder bloem zitten.

13

Rol de balletjes vervolgens door het eiwit en dan door de paneermeel.

14

Haal ze vervolgens nog een keer door het eiwit en de paneermeel. De bitterballen zijn nu dubbel gepaneerd.

15

Voor het beste resultaat kun je ze beter gelijk in vriezen apart van elkaar op een schaal.

16

Frituur ze vervolgens met 10-12 stuks in 3 minuten op 180 graden.

17

Laat even uitlekken boven de pan en vervolgens op een keukenrolletje op een bord.

18

Meng de mosterd met de mayonaise. En serveer de kaasbitterballen met de dubbeldip van mayonaise en (Dijon) mosterd erbij en dippen maar!

kaasbitterballen

19

Onze zoon wilde ook met zijn bitterbal op de foto hihi.

kaasbitterballen

20

kaasbitterballen

Kaasbitterballen met grove mosterd lactosevrij