Dit recept voor witlof ovenschotel met gehakt en zure room op basis van haver is voor 3-4 personen.
Witlof is een bladgroente die in het donker wordt geteeld en kan rauw of gekookt gegeten worden. Het recept met ham en kaas uit de oven is het meest bekende recept wat ik ken met witlof. Hieronder vind je dit recept. Ik wil je ook gelijk een lekkere variatie tip meegeven, gebruik bijvoorbeeld eens ontbijtspek of katenspek in plaats van ham dat geeft net wat extra pit.
Maar even terug naar dit recept, ik wilde graag eens een ovenschotel met witlof maken. Dat is niet alleen erg lekker en gezond maar ook makkelijk om te maken. En wij kunnen hier vaak 2 dagen van eten. Wat ideaal is toch? Het duurde even voordat ik het recept perfect vond smaken, maar doordat ik spekblokjes en een plantaardig alternatief voor zure room heb toegevoegd is het een heerlijk lactosevrij hoofdgerecht geworden. Vergeet geen paneermeel op de bodem te verdelen, die neemt al het vocht op zodat je ovenschotel niet te nat wordt.
Let op de met de kaas, kijk voor jezelf wat je goed verdragen kan. Lees deze blog ook eens voor meer informatie, zie onderaan van dit recept. Ik heb haver sour (plantaardige vervanger voor zure room) van Albertheijn eigen merk gebruikt (link vind je onderaan van dit recept). Kun je deze niet vinden gebruik dan haver fraîche (Melkan, Albertheijn of Lidl) of lactosearme crème fraîche van Arla lactofree of Minusl.

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht (oventijd 25 minuten).
Doe de olie in een hapjespan. Voeg het gehakt toe en bak bijna rul, voeg vervolgens ook de spekjes toe en bak deze mee totdat het gehakt rul gebakken is.

Snij de witlof door de helft en verwijder het middenstuk (deze kan bitter smaken). Vervolgens snij je de witlof fijn. Net zoals de paprika en de lente-ui (of ui). Voeg deze toe aan het gehakt en bak deze even kort mee.

Vet de ovenschaal in met olijfolie. En verdeel op de bodem van de schaal flink wat paneermeel.

Voeg de haver sour, Italiaanse kruiden, snuf zout, peper, paprikapoeder en chilipoeder toe en laat ongeveer 5 minuten pruttelen.

Verdeel het gehaktmengsel over de ovenschaal. Beleg met de voorgekookte aardappelschijfjes.

Verdeel de kaas eroverheen en als laatste strooi je er nog wat Italiaanse kruiden overheen.

Zet voor ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven en bak gaar.
Geniet van je heerlijke witlof ovenschotel met gehakt en zure room op basis van haver.



AH haver sour cream plantaardig
Witlof met ham en kaas - Lactosevrijeten
Kaas eten met een lactose-intolerantie - Lactosevrijeten
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht (oventijd 25 minuten).
Doe de olie in een hapjespan. Voeg het gehakt toe en bak bijna rul, voeg vervolgens ook de spekjes toe en bak deze mee totdat het gehakt rul gebakken is.

Snij de witlof door de helft en verwijder het middenstuk (deze kan bitter smaken). Vervolgens snij je de witlof fijn. Net zoals de paprika en de lente-ui (of ui). Voeg deze toe aan het gehakt en bak deze even kort mee.

Vet de ovenschaal in met olijfolie. En verdeel op de bodem van de schaal flink wat paneermeel.

Voeg de haver sour, Italiaanse kruiden, snuf zout, peper, paprikapoeder en chilipoeder toe en laat ongeveer 5 minuten pruttelen.

Verdeel het gehaktmengsel over de ovenschaal. Beleg met de voorgekookte aardappelschijfjes.

Verdeel de kaas eroverheen en als laatste strooi je er nog wat Italiaanse kruiden overheen.

Zet voor ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven en bak gaar.
Geniet van je heerlijke witlof ovenschotel met gehakt en zure room op basis van haver.


