Dit recept is voor 6 vegan scones met slagroom en pruimenjam.
Yes! Eindelijk na tal van pogingen de perfecte vegan scones. Dus dat betekend dat ze volledig lactosevrij zijn. Ik gebruik voor dit recept plantaardige boter en amandelmelk. En omdat ik ook moeilijk tarwe kan verdragen gebruik ik speltbloem. Heb jij geen last van tarwe? Gebruik dan gewone tarwebloem met de bakpoeder of laat de bakpoeder weg en gebruik zelfrijzend bakmeel.
Gebruik de jam die jij lekker vind. En klop zelf de lactosearme of plantaardige slagroom (MinusL/Alpro/ Ah kokos of soja op te kloppen slagroom)
Vaak serveer je er clotted cream bij, deze maak je met mascarpone en crème fraïche. Maar de mascarpone is helaas slecht lactosevrij verkrijgbaar. Je kunt ook de lactase drops van Intoleran gebruiken. Deze voeg je toe aan de mascarpone. Na 24 uur is 80% van alle lactose in het product afgebroken. Kijk voor jezelf of je hier tegen kan. Vandaar dat ik slagroom gebruik, want die is beter verkrijgbaar. Maar je kunt ook lactosearme of plantaardige roomkaas gebruiken. Deze roer je dan een beetje los en smeer je erop.
Of serveer met een laagje lemon curd en een beetje plantaardige boter. Dat is ook errug lekker! Wat kun je variëren met de toppings hè? Dat wordt ieder weekend een andere topping! Of serveer ze eens bij een high tea!

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 15 minuten).
Meng het speltbloem met het bakpoeder de suiker en het snufje zout in een kom.
Snij de koude boter in klontjes en voeg deze toe aan het mengsel.
Wrijf het deeg met je vingers tot grove kruimels.
Voeg scheutje voor scheutje de amandelmelk toe. En kneed net zolang totdat er een glad vochtig deeg ontstaat.
Bestuif je aanrecht met flink wat speltbloem. Leg hier je deeg op en bestrooi met wat speltbloem en rol met je deegroller uit tot een plak van 2 cm dik ongeveer.

Steek hier met bijvoorbeeld een glas 6 rondjes uit. Kneed het deeg opnieuw om nieuwe rondjes uit te steken.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. En leg hier de scones op.

Bestrijk doormiddel van een kwastje met de amandelmelk.

Bak de scones in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.
Klop wat lactosevrije slagroom of gebruik een spuitbus en serveer samen met de jam. Ik heb voor pruimenjam gekozen maar je kunt ook een andere smaak gebruiken die jij lekker vindt.




Lactase drops - Intoleran
Vegan / Lactosevrij - Lactosevrijeten
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 15 minuten).
Meng het speltbloem met het bakpoeder de suiker en het snufje zout in een kom.
Snij de koude boter in klontjes en voeg deze toe aan het mengsel.
Wrijf het deeg met je vingers tot grove kruimels.
Voeg scheutje voor scheutje de amandelmelk toe. En kneed net zolang totdat er een glad vochtig deeg ontstaat.
Bestuif je aanrecht met flink wat speltbloem. Leg hier je deeg op en bestrooi met wat speltbloem en rol met je deegroller uit tot een plak van 2 cm dik ongeveer.

Steek hier met bijvoorbeeld een glas 6 rondjes uit. Kneed het deeg opnieuw om nieuwe rondjes uit te steken.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. En leg hier de scones op.

Bestrijk doormiddel van een kwastje met de amandelmelk.

Bak de scones in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.
Klop wat lactosevrije slagroom of gebruik een spuitbus en serveer samen met de jam. Ik heb voor pruimenjam gekozen maar je kunt ook een andere smaak gebruiken die jij lekker vindt.



