Crème brûlée met bruine suiker lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 8 personen.

Deze crème brûlée zie je vaak in restaurants. Wij zijn er dol op. Dus dat werd hoog tijd om eens een lekker recept met jullie te delen. Je moet wel een kleine gasbrander in huis hebben. Ik pak hem altijd even uit mijn vaders schuur haha. Ideaal ding, want ik had er laatst één gekocht. Maar dat duurde zolang totdat de suiker gebrand was.

Dat branden is een apart werkje. Je moet het een paar keer hebben gedaan voordat je het onder de knie hebt. Kijk goed uit dat de suiker niet verbrand. Meestal wanneer ik dit toetje maak, maak ik het ook voor mijn broertje en schoonzus en dan laat ik het mijn schoonzusje doen. Die is er heel goed in. Je kunt het recept ook makkelijk halveren. Maar als ik crème brûlée maak, maak ik altijd gelijk voor een aantal mensen en het komt altijd op.

Voorbereidingstijd20 minutenKook tijd45 minutenTotale tijd1 uur 5 minuten

 400 ml lactosearme melk Minusl/Arla lactofree/ Campina lactosevrij/Aldi/Lidl
 1 vanillestokje
 150 g kristalsuiker
 10 eierdooiers
 500 ml slagroom MinusL
 bruine of lichtbruine basterdsuiker

1

Verwarm de oven voor op 125 graden hete lucht (45 minuten oventijd).

2

Splits de eieren, en doe de eierdooiers in een schaal. Doe er de 150 gram suiker bij. Klop het heel goed door elkaar met een garde. 

crème brûlée

3

Snij het vanillestokje door de midden, en vouw een beetje open en schraap het merg eruit met een mes. 

4

Doe de lactosevrije melk, slagroom, het vanillestokje en het merg in een steelpannetje of kookpannetje. Breng aan de kook op een lage hittebron, en laat het 5 minuutjes zachtjes doorkoken let op dat het niet over kookt.

5

Haal de lactosevrije room van het vuur, haal het vanillestokje eruit en schenk deze bij het suiker-ei mengsel. Roer even goed door met een garde.

crème brûlée

6

En schenk in de schaaltjes. Zet de schaaltjes crème brulee op de bakplaat en laat ze in 45 minuten gaar worden.

crème brûlée

7

Haal ze uit de oven laat minimaal een half uur afkoelen. Zet de schaaltjes crème brûlée vervolgens voor minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast.

crème brûlée

8

Haal de crème brûlée uit de koelkast en bestrooi met de (licht) bruine basterdsuiker. Pak de gasbrander en zet aan. Blijf doorgaan totdat de suiker is gesmolten en bruin wordt. Kijk uit dat je het niet te lang doet want als de suiker te donker wordt smaakt het heel bitter.

9

Je kunt de crème brûlée schaaltjes ook in de ovengrill zetten op de hoogste stand. En laat de suiker onder de grill 1-2 minuten karameliseren. Hou het goed in de gaten. 

10

Serveer met een bolletje soja ijs (alpro) of zelfgemaakt roomijs. Maar zonder is het ook hartstikke lekker.

11

Ingredienten

 400 ml lactosearme melk Minusl/Arla lactofree/ Campina lactosevrij/Aldi/Lidl
 1 vanillestokje
 150 g kristalsuiker
 10 eierdooiers
 500 ml slagroom MinusL
 bruine of lichtbruine basterdsuiker

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 125 graden hete lucht (45 minuten oventijd).

2

Splits de eieren, en doe de eierdooiers in een schaal. Doe er de 150 gram suiker bij. Klop het heel goed door elkaar met een garde. 

crème brûlée

3

Snij het vanillestokje door de midden, en vouw een beetje open en schraap het merg eruit met een mes. 

4

Doe de lactosevrije melk, slagroom, het vanillestokje en het merg in een steelpannetje of kookpannetje. Breng aan de kook op een lage hittebron, en laat het 5 minuutjes zachtjes doorkoken let op dat het niet over kookt.

5

Haal de lactosevrije room van het vuur, haal het vanillestokje eruit en schenk deze bij het suiker-ei mengsel. Roer even goed door met een garde.

crème brûlée

6

En schenk in de schaaltjes. Zet de schaaltjes crème brulee op de bakplaat en laat ze in 45 minuten gaar worden.

crème brûlée

7

Haal ze uit de oven laat minimaal een half uur afkoelen. Zet de schaaltjes crème brûlée vervolgens voor minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast.

crème brûlée

8

Haal de crème brûlée uit de koelkast en bestrooi met de (licht) bruine basterdsuiker. Pak de gasbrander en zet aan. Blijf doorgaan totdat de suiker is gesmolten en bruin wordt. Kijk uit dat je het niet te lang doet want als de suiker te donker wordt smaakt het heel bitter.

9

Je kunt de crème brûlée schaaltjes ook in de ovengrill zetten op de hoogste stand. En laat de suiker onder de grill 1-2 minuten karameliseren. Hou het goed in de gaten. 

10

Serveer met een bolletje soja ijs (alpro) of zelfgemaakt roomijs. Maar zonder is het ook hartstikke lekker.

11

Crème brûlée met bruine suiker lactosevrij
(Visited 4 times, 1 visits today)