Speculaascake met kokosroom lactosevrij

AuteurCorineMoeilijkheidsgraadBeginner

Deze lactosevrije speculaascake met kokosroom en kruidnoten is voor ongeveer 10 plakken.

Een heerlijke cake, wie lust dat nou niet? De lactosevrije chocoladecake was zo'n hit dus heb ik nu een nieuwe variatie verzonnen. Deze cake is speculaaskruiden en kruidnoten gemaakt, helemaal in de Sinterklaas sferen. Wist jij dat je een heerlijke luchtige cake krijgt als je deze met olijfolie bakt? Ik heb plantaardige amandelmelk gebruikt.

Het uitgebreide recept voor de kokosroom vind je onderaan, het is super simpel om deze te maken. Met het merk Fairtrade krijg ik het beste resultaat. Zorg er wel voor dat je het blikje minimaal een nacht in de koelkast zet, zodat de room zich goed scheid van de melk.

speculaascake
Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd1 uur 10 minutenTotale tijd1 uur 25 minuten
 100 g donkere basterdsuiker
 150 g suiker
 3 eieren
 scheutje vanille aroma Dr. Oetker
 100 ml amandelmelk
 250 ml olijfolie
 250 g zelfrijzend bakmeel
 2 eetlepels speculaaskruiden
 50 g kruidnoten voor door de cake + 50 gram voor bovenkant Jumbo en Bolletje (kan melk bevatten)
 amandelschaafsel eventueel
Voor kokosrooomlaag:
 1 blikje Fairtrade original biologische kokosmelk (400ml)
 1 eetlepel suiker
 flinke snuf speculaaskruiden
1

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht (oventijd 70 minuten).

2

Klop de basterdsuiker en de suiker met de eieren en de vanille aroma luchtig tot een luchtig beslag met een mixer of garde.

3

Leg een bakpapiertje in het cakeblik.

4

Doe de olijfolie in een maatbeker en voeg de amandelmelk toe. Voeg deze vervolgens toe aan het ei-suiker mengsel.

5

En meng alles goed door met een mixer of garde tot een luchtig beslag.

6

Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe. En klop alles weer tot een luchtig beslag totdat er belletjes ontstaan.

7

Voeg 50 gram hele kruidnoten toe aan het beslag. En voeg 2 eetlepels speculaaskruiden toe. En meng alles nog even met een spatel door elkaar.

8

Schep het cakebeslag nu in de vorm en en strijk glad. De cake is wat dunner dan je gewend bent maar dat komt straks in de oven goed. Verdeel er de andere 50 gram kruidnoten overheen en druk een beetje aan. Je kunt ze een beetje verbrokkelen of breken met je handen.

9

Bak de speculaascake in ongeveer 70 minuten gaar. Check als hij uit de oven komt even met een cocktailprikker of deze gaar is. Anders zet je hem nog even terug. Laat de cake afkoelen.

10

Haal de kokosmelk uit de koelkast, scheid de room van de kokosmelk. En schep in een kom, klop de room lekker luchtig met de mixer of garde. Voeg de eetlepel suiker en speculaaskruiden toe en meng nog even goed door elkaar.

11

Snij de speculaascake voorzichtig doormidden en verdeel het romige mengsel over de cake. Leg de andere helft er weer op.

12

Strooi er eventueel nog wat amandelschaafsel overheen. En je schitterende lactosevrije speculaascake is klaar om geserveerd te worden.

speculaascake

13

speculaascake

14

speculaascake

15

speculaascake


Kokosslagroom lactosevrij en vegan - Lactosevrijeten
Chocoladecake met lactosevrije mascarponeroom - Lactosevrijeten

Ingrediënten

 100 g donkere basterdsuiker
 150 g suiker
 3 eieren
 scheutje vanille aroma Dr. Oetker
 100 ml amandelmelk
 250 ml olijfolie
 250 g zelfrijzend bakmeel
 2 eetlepels speculaaskruiden
 50 g kruidnoten voor door de cake + 50 gram voor bovenkant Jumbo en Bolletje (kan melk bevatten)
 amandelschaafsel eventueel
Voor kokosrooomlaag:
 1 blikje Fairtrade original biologische kokosmelk (400ml)
 1 eetlepel suiker
 flinke snuf speculaaskruiden

Aanwijzingen

1

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht (oventijd 70 minuten).

2

Klop de basterdsuiker en de suiker met de eieren en de vanille aroma luchtig tot een luchtig beslag met een mixer of garde.

3

Leg een bakpapiertje in het cakeblik.

4

Doe de olijfolie in een maatbeker en voeg de amandelmelk toe. Voeg deze vervolgens toe aan het ei-suiker mengsel.

5

En meng alles goed door met een mixer of garde tot een luchtig beslag.

6

Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe. En klop alles weer tot een luchtig beslag totdat er belletjes ontstaan.

7

Voeg 50 gram hele kruidnoten toe aan het beslag. En voeg 2 eetlepels speculaaskruiden toe. En meng alles nog even met een spatel door elkaar.

8

Schep het cakebeslag nu in de vorm en en strijk glad. De cake is wat dunner dan je gewend bent maar dat komt straks in de oven goed. Verdeel er de andere 50 gram kruidnoten overheen en druk een beetje aan. Je kunt ze een beetje verbrokkelen of breken met je handen.

9

Bak de speculaascake in ongeveer 70 minuten gaar. Check als hij uit de oven komt even met een cocktailprikker of deze gaar is. Anders zet je hem nog even terug. Laat de cake afkoelen.

10

Haal de kokosmelk uit de koelkast, scheid de room van de kokosmelk. En schep in een kom, klop de room lekker luchtig met de mixer of garde. Voeg de eetlepel suiker en speculaaskruiden toe en meng nog even goed door elkaar.

11

Snij de speculaascake voorzichtig doormidden en verdeel het romige mengsel over de cake. Leg de andere helft er weer op.

12

Strooi er eventueel nog wat amandelschaafsel overheen. En je schitterende lactosevrije speculaascake is klaar om geserveerd te worden.

speculaascake

13

speculaascake

14

speculaascake

15

speculaascake

Speculaascake met kokosroom lactosevrij