Savooie spitskool stamppot met mango – Lactosevrijeten

AuteurCorineMoeilijkheidsgraadBeginner

Deze savooie stammpot is voor ongeveer 4 personen.

De savooie spitskool is een nieuwe, opvallende en unieke koolsoort uit Nederland. Deze kool staat bekend om zijn sterke aardse koolsmaak, die bij kort koken, wokken of blancheren een licht zoetere smaak krijgt. De stevige bladeren hebben een kenmerkende koolstructuur en een harde nerf, wat zorgt voor een lekkere bite. Hij zat ook in de foodybox Herfst van Kroon op het werk samen met de chorizo.

Groente en fruit die worden geteeld in de volle grond, onder een plastic tunnel of in de onverwarmde kas hebben elk jaar een periode waarin ze klaar zijn om te oogsten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld asperges in het voorjaar en kersen in de zomer. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten. Je leest er alles over op de website van het voedingscentrum. Zie de link hieronder.

Stamppot is altijd een goed idee, wij eten er meestal 2 dagen van! Geniet van deze heerlijke savooie spitskool stamppot!

Maak ook eens de verrukkelijke lactosevrije andijviestamppot met ketjap, lactosevrije auberginestamppot, lactosevrije Italiaansestamppot of de lactosevrije zoete aardappelboerenkoolstamppot, link vind je ook hieronder!

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd23 minutenTotale tijd38 minuten
 1500 g aardappels
 flinke snuf zout
 900 g Savooie spitskool
 250 g mango (diepvries)
 1 Spanish chorizo (220 gram)
 125 g (magere) spekblokjes
 flinke snuf peper
 flinke snuf kerrie
 flinke snuf komijn gemalen
 scheutje sojamelk ongezoet (of lactosearme halfvolle melk)
 scheut olijfolie
1

Schil de aardappels. Als ze groot zijn, snij ze dan even door de helft.

2

Vul een kookpan met voldoende water, voeg hier het snufje zout aan toe. Voeg de aardappels toe en breng aan de kook. En laat 15 minuten koken.

3

Snij de savooie spitskool fijn en was deze even goed af onder de kraan in een vergiet. En voeg toe aan de aardappels en laat nog 7 minuten mee koken.

4

Schil de mango en snij in stukjes of gebruik blokjes uit de vriezer. Laat deze ook nog 2 minuten mee koken.

5

Ondertussen snij je de chorizo in stukjes. En voeg een scheut olijfolie toe in de hapjes- of koekenpan. Bak de spekblokjes samen met de chorizo knapperig.

6

Giet de savooie spitskool stamppot af in de gootsteen.

7

Voeg de kruiden en de scheut sojamelk toe en schep maar op!

savooie spitskool

8

9

10

savooie spitskool


Kroon op het werk
Seizoensgroente - Voedingscentrum 
Verse oogst
Spanish chorizo 
Lactosevrije stamppotten - Lactosevrijeten

Ingrediënten

 1500 g aardappels
 flinke snuf zout
 900 g Savooie spitskool
 250 g mango (diepvries)
 1 Spanish chorizo (220 gram)
 125 g (magere) spekblokjes
 flinke snuf peper
 flinke snuf kerrie
 flinke snuf komijn gemalen
 scheutje sojamelk ongezoet (of lactosearme halfvolle melk)
 scheut olijfolie

Aanwijzingen

1

Schil de aardappels. Als ze groot zijn, snij ze dan even door de helft.

2

Vul een kookpan met voldoende water, voeg hier het snufje zout aan toe. Voeg de aardappels toe en breng aan de kook. En laat 15 minuten koken.

3

Snij de savooie spitskool fijn en was deze even goed af onder de kraan in een vergiet. En voeg toe aan de aardappels en laat nog 7 minuten mee koken.

4

Schil de mango en snij in stukjes of gebruik blokjes uit de vriezer. Laat deze ook nog 2 minuten mee koken.

5

Ondertussen snij je de chorizo in stukjes. En voeg een scheut olijfolie toe in de hapjes- of koekenpan. Bak de spekblokjes samen met de chorizo knapperig.

6

Giet de savooie spitskool stamppot af in de gootsteen.

7

Voeg de kruiden en de scheut sojamelk toe en schep maar op!

savooie spitskool

8

9

10

savooie spitskool

Savooie spitskool stamppot met mango – Lactosevrijeten

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *