Pruimencake lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 10 stukken pruimencake.

Ik was bij de groenteboer en scoorde een heerlijk bakje pruimen. Die zijn nu volop te koop. Wij zijn hier thuis dol op cake, alle soorten. Dus besloot ik er nu eens een pruimencake van te maken. En met succes. Ik garneerde hem met een toefje sojaslagroom uit een spuitbus van de Albert Heijn, deze vind je bij alle houdbare slagroom. En zo is het net een taartje.

Ik heb een kleine springvorm gebruikt, want zo krijg je mooie hoge cake puntjes. Heb je deze niet in huis? Gebruik dan een grotere springvorm maar let er wel op dat de oventijd dan veranderd. Ongeveer 60-70 minuten, maar dat moet je zelf natuurlijk even testen.

*Fructosearm: Helaas is dit recept niet fructosevrij want pruimen bevatten veel fructose.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd1 uur 20 minutenTotale tijd1 uur 30 minuten

 250 g bloem
 250 g plantaardige vloeibare margarine
 250 g suiker
 halve theel koekkruiden
 1 theel bakpoeder
 scheutje lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk
 4 eieren
 snufje zout
 bakspray of olie om in te vetten
 400 g pruimen

1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 70-80 minuten).

2

Doe de vloeibare margarine in een schaal samen met de suiker. Mix totdat het een romig geheel wordt.

3

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Voeg vervolgens de eieren stuk voor stuk toe, samen met het snufje zout. Blijf nog even goed door mixen.

4

Voeg de koekkruiden en het scheutje lactosearme of plantaardige melk toe en mix nog even goed door.

5

Voeg nu de bloem en de bakpoeder beetje bij beetje toe en blijf mixen tot het een glad geheel wordt.

6

Vet een kleine springvorm (21 cm doorsnee) in met olie of bakspray en/of leg er een bakpapiertje in.

7

Schep het cakebeslag hierin met een spatel.

8

Was de rijpe pruimen of als ze een harde vel hebben ontdoe ze dan van het velletje met een mesje. En haal de pit eruit.

9

Snij ze door de helft, en leg ze op het cakebeslag.

10

Zet het op het rooster middenin de oven en bak de cake in 70-80 minuten gaar.

11

Spuit er een toefje kant en klare sojaslagroom van de Albert Heijn of van Minusl op. Of klop de lactosevrije slagroom zelf. Zo heb je een heerlijk taartje.

Ingredienten

 250 g bloem
 250 g plantaardige vloeibare margarine
 250 g suiker
 halve theel koekkruiden
 1 theel bakpoeder
 scheutje lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk
 4 eieren
 snufje zout
 bakspray of olie om in te vetten
 400 g pruimen

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 70-80 minuten).

2

Doe de vloeibare margarine in een schaal samen met de suiker. Mix totdat het een romig geheel wordt.

3

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Voeg vervolgens de eieren stuk voor stuk toe, samen met het snufje zout. Blijf nog even goed door mixen.

4

Voeg de koekkruiden en het scheutje lactosearme of plantaardige melk toe en mix nog even goed door.

5

Voeg nu de bloem en de bakpoeder beetje bij beetje toe en blijf mixen tot het een glad geheel wordt.

6

Vet een kleine springvorm (21 cm doorsnee) in met olie of bakspray en/of leg er een bakpapiertje in.

7

Schep het cakebeslag hierin met een spatel.

8

Was de rijpe pruimen of als ze een harde vel hebben ontdoe ze dan van het velletje met een mesje. En haal de pit eruit.

9

Snij ze door de helft, en leg ze op het cakebeslag.

10

Zet het op het rooster middenin de oven en bak de cake in 70-80 minuten gaar.

11

Spuit er een toefje kant en klare sojaslagroom van de Albert Heijn of van Minusl op. Of klop de lactosevrije slagroom zelf. Zo heb je een heerlijk taartje.

Pruimencake lactosevrij