Advocaat lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidIntermediate

Dit recept voor zelfgemaakte advocaat heb ik gekregen van mijn nicht. Het is even een secuur werkje, maar het was bij mij al in één keer gelukt. En wat een heerlijk eind resultaat. Een hele zachte en lekkere smaak. Het is onduidelijk of er melk zit verwerkt in de tokkelroom uit de winkel. Een volger op facebook had er last van gekregen. Nu heb ik een recept voor deze zelfgemaakte advocaat toegevoegd dus kun je die voor deze recepten gebruiken. En weet je zeker dat het veilig is.
*Fructoserarm: Vervang de suiker door gedroogde glucosestroop (te bestellen bij fructoosje.com)

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd15 minutenTotale tijd25 minuten

 8 eieren
 250 ml inmaakbrandewijn
 250 g kristalsuiker
 2 zakjes vanillesuiker of een scheutje citroensap

1

Pak een grote glazen schaal en leg hier een zeef op. Breek de eieren op de rand van de schaal en doe de eieren door de zeef met behulp van een lepel i.v.m. hanengekraai. (Soms zie je van die witte vlokjes in het eiwit, dat is een beetje slijmerig. En dat noemen ze hier hanengekraai.) Wat er in de zeef blijft zitten gooi je weg.

2

Voeg nu de brandewijn, suiker en de vanillesuiker of citroensap toe. Zet er nu de staafmixer in voor ongeveer 3 minuten. En klop alles goed door. Zet nu in de magnetron op 1000 watt voor 2 minuten.

3

Haal de schaal weer uit de magnetron en mix nu 2 minuten. En zet nu voor 1 minuut in de magnetron op 1000 watt. Let op! Per keer gaarproces is het verschillend. Dit op gevoel invullen.

4

Als de advocaat nog te dun is, mix je alles nog een minuut en zet de advocaat 30 seconden in de magnetron en doe dit totdat het de juiste dikte heeft bereikt. Hij wordt ook nog dikker bij het afkoelen, hou daar rekening mee. Laat nu afkoelen.

5

En zodra de advocaat is afgekoeld kun je hem in een weckpot doen. Als je hem langer wilt bewaren moet je de weckpot eerst even koken in een grote kookpan met kokend water zodat alle bacteriën dood gaan. Laat ongeveer 15 minuten koken. Zet de pot op een theedoek en laat even afkoelen. Zodra deze is afgekoeld kun je hem afdrogen en de advocaat in de pot scheppen. Nu kun je de advocaat ongeveer 3 weken in de koelkast bewaren.

6

Vervolgens als de visite zin heeft in advocaat kun je het in glaasjes doen met een toef lactosevrije slagroom en/of een bolletje ijs (tip van mijn schoonfamilie). Of verwerk het in bijvoorbeeld de lange vingertaart of advocaattaart.

Ingredienten

 8 eieren
 250 ml inmaakbrandewijn
 250 g kristalsuiker
 2 zakjes vanillesuiker of een scheutje citroensap

Stappen

1

Pak een grote glazen schaal en leg hier een zeef op. Breek de eieren op de rand van de schaal en doe de eieren door de zeef met behulp van een lepel i.v.m. hanengekraai. (Soms zie je van die witte vlokjes in het eiwit, dat is een beetje slijmerig. En dat noemen ze hier hanengekraai.) Wat er in de zeef blijft zitten gooi je weg.

2

Voeg nu de brandewijn, suiker en de vanillesuiker of citroensap toe. Zet er nu de staafmixer in voor ongeveer 3 minuten. En klop alles goed door. Zet nu in de magnetron op 1000 watt voor 2 minuten.

3

Haal de schaal weer uit de magnetron en mix nu 2 minuten. En zet nu voor 1 minuut in de magnetron op 1000 watt. Let op! Per keer gaarproces is het verschillend. Dit op gevoel invullen.

4

Als de advocaat nog te dun is, mix je alles nog een minuut en zet de advocaat 30 seconden in de magnetron en doe dit totdat het de juiste dikte heeft bereikt. Hij wordt ook nog dikker bij het afkoelen, hou daar rekening mee. Laat nu afkoelen.

5

En zodra de advocaat is afgekoeld kun je hem in een weckpot doen. Als je hem langer wilt bewaren moet je de weckpot eerst even koken in een grote kookpan met kokend water zodat alle bacteriën dood gaan. Laat ongeveer 15 minuten koken. Zet de pot op een theedoek en laat even afkoelen. Zodra deze is afgekoeld kun je hem afdrogen en de advocaat in de pot scheppen. Nu kun je de advocaat ongeveer 3 weken in de koelkast bewaren.

6

Vervolgens als de visite zin heeft in advocaat kun je het in glaasjes doen met een toef lactosevrije slagroom en/of een bolletje ijs (tip van mijn schoonfamilie). Of verwerk het in bijvoorbeeld de lange vingertaart of advocaattaart.

Advocaat lactosevrij