Afdrukopties:

Zomerse aardappelpuree uit de oven – Lactosevrijeten

Opbrengsten1 portieVoorbereidingstijd10 minutenKooktijd40 minutenTotale tijd50 minuten

* Deze zomerse aardappelpuree is in samenwerking met Kroonophetwerk en Verse oogst.

Dit recept voor lactosevrije zomerse aardappelpuree uit de oven is voor 4 personen.

Aardappelpuree, iets wat ik graag eet. Lekker gladde en super smeuïge aardappels. Vaak wordt er room aan toegevoegd en deze vervang ik dan natuurlijk voor lactosevrije room. Ik heb deze keer voor mayonaise gekozen en lekker dat dat is!! Daar worden de aardappels ook lekker smeuïg door.

Deze keer heb ik Parmezaanse kaas van het blok geraspt maar je kunt ook zakjes Parrano gebruiken als je deze verdragen kan. En als je geen kaas verdragen kan gebruik dan plantaardige kaas. Deze is tegenwoordig in veel supermarkten verkrijgbaar, en ook nog eens lekker is ook.

Kook de aardappels stamp ze met wat mayonaise lekker smeuïg. Voeg de zongedroogde tomaatjese, pijnboompitten en Parmezaanse kaas toe. Zet voor ongeveer 20 minuten even in de voorverwarmde oven. Serveer met wat groente en vlees of vis en aanvallen maar!!

Deze puree kan ook prima in de winter gegeten worden hoor! De Opperdoezer Ronde zijn kleine aardappeltjes met een gele vlezige schil en een onregelmatige vorm. Het is een vastkokende aardappel en smaakt heerlijk. Ze komen gelijk van het land, dat kun je zien aan de modder die er nog aan zit. Even schillen en wassen en koken maar!

zomerse aardappelpuree

 1 kg opperdoezer aardappels (vastkokend) + kopje kookvocht
 snufje zout
 3 flinke eetlepels mayonaise
 1 theelepel scherpe mosterd dijon Marne
 3 zongedroogde tomaten
 handje pijnboompitten
 100 g parmezaanse kaas geraspt
 zout
 peper
 Italiaanse kruiden
 basilicum voor garnering
 olie om in te vetten
1

Schil de aardappels en maak schoon onder de kraan. Snij ze eventueel door de helft voor kleinere aardappels.

2

Voeg voldoende water toe aan de kookpan en voeg de aardappels en het snufje zout toe.

3

Kook ongeveer 20 minuten. Giet de aardappels af in een vergiet en vang een kopje kookvocht op.

4

Doe de aardappels terug in de pan en voeg het kopje kookvocht toe samen met de mayonaise. En stamp alles even goed door.

zomerse aardappelpuree

5

Laat eventueel even wat afkoelen. Verwarm de oven ondertussen voor op 220 graden hetelucht (oventijd 20 minuten).

6

Snij de zongedroogde tomaten fijn.

7

Meng de pijnboompitten, de zongedroogde tomaatjes, mosterd, zout en peper met de aardappelpuree.

8

Vet een ovenschaal in en schep de lactosevrije aardappelpuree hierin.

9

Top af met de kaas en de Italiaanse kruiden. En zet de Zomerse aardappelpuree voor ongeveer 20 minuten in de oven.

10

Garneer met wat extra zongedroogde tomaten en verse basilicum. Geniet van je heerlijke aardappelpuree en serveer er bijvoorbeeld een lekker stukje kabeljauw en gekookte sperzieboontjes bij zoals wij gedaan hebben.

zomerse aardappelpuree