Afdrukopties:

Aspergerisotto met sardines en champignons | Lactosevrijeten

Opbrengsten1 portieVoorbereidingstijd20 minutenKooktijd40 minutenTotale tijd1 uur

Dit recept voor aspergerisotto met sardines en champignons is voor 4 personen.

Zeg je risotto dan heb je het aller lekkerste comfort food wat er bestaat! Daar ben ik zo ontzettend gek op, dus het werd hoog tijd om het witte goud eens te combineren met risotto en dan krijg je een verrukkelijke aspergerisotto!
En het is me toch een lekker recept geworden, heerlijk romig zonder room.

Door mijn opleiding gewichtsconsulente heb ik geleerd dat 1 keer per week 100 gram (vette) vis erg gezond is en bijdraagt bij een gezond voedingspatroon.
Daarentegen is de risotto, wijn en de spek weer minder gezond maar hé dit recept is perfect voor in het weekend zullen we dan maar zeggen hè. Maar op z'n tijd van dit heerlijke aspergerisotto genieten moet kunnen zo blijft het nog leuk ook. Alles met mate en dat betekend ook met comfort food.

De asperges mocht ik ontvangen van Kroon op het werk, Het aspergecentrum en Wijnvoordeel.

Iets meer over de verrukkelijke Jeffrey's Bay Sauvignon blanc wijn :
Geen enkele andere plek op aarde kan zulke intense en uitbundige sauvignon blanc wijnen voortbrengen als Marlborough in Nieuw-Zeeland.
Het is dan ook niet voor niets dat deze wijn al jarenlang een topfavoriet is. Een sauvignon blanc met geuren van tropisch fruit
en smaken van citrus, passievrucht en meloen. Ook nog eens verkozen tot dé aspergewijn van 2024, absoluut genieten!

Sindsdien heb ik altijd blikjes vis in de voorraadkast en ook in de vriezer is er vaak vis te vinden. Nu ben ik aan de slag gegaan met sardines.
Of ik er eerder al weleens een recept mee had gemaakt, nee! Dus daarom leek het me ook zo leuk om dit samen te combineren.

Risotto en spek is een geweldige combinatie, dus nu heb ik eens wat plakken ontbijtspek fijn gesneden en toegevoegd. Wat lekker was dat zeg!

aspergerisotto

Asperges koken
 500 g asperges
 snufje zout
 1 theelepel suiker
 klontje plantaardige boter
 1 ui of 2 steeltjes lente-ui
 200 g champignons
 2 teentjes knoflook
Voor de Risotto
 200 g risotto
 650 ml water
 1 bouillon blokje groente Maggi (kan melk bevatten), Jumbo
 flinke scheut Jeffrey's Bay Sauvignon blanc wijn
 half blikje sardines in tomatensaus
 200 g plakjes ontbijtspek
 scheutje olie
 handje bieslook
1

Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant van de asperges af en leg ze 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze makkelijker te schillen.

2

Schil de asperges vervolgens met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit overlappend, zodat er geen randje harde schil overblijft. Gebruik je een dunschiller? Schil dan twee keer helemaal rond.

3

Leg de geschilde asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout, theelepel suiker en een klontje plantaardige boter aan toe en breng het water aan de kook.

4

Laat de asperges 5 minuten zachtjes door koken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze nog even 10 minuten met gesloten deksel doorgaren.

5

Laat de asperges vervolgens even uitlekken in een theedoek of op keukenpapier. Doe ze in een hoge kom en maak ze fijn met de staafmixer.

6

Maak nu de risotto. Doe een scheutje olie in de pan. Snij de ui of de lente-ui en de champignons fijn en pers de knoflook uit en voeg toe bij de olie. Bak een paar minuten en voeg de risottorijst toe en bak deze glazig. Roer alles even goed door elkaar. En voeg een flinke scheut wijn toe.

7

Verkruimel het bouillonblokje in de hapjespan. En vul een maatbeker met 650 ml water toe en giet een scheutje in de hapjespan. Roer goed door op niet te hoog vuur, en laat een beetje pruttelen totdat het water helemaal is opgenomen. Giet weer een scheutje in de hapjespan en roer weer goed door en laat een beetje pruttelen totdat het water weer is opgenomen en ga zo door totdat het water op is. Als goed is je risotto nu gaar, laat nog een beetje pruttelen.

aspergerisotto

8

Snij het ontbijtspek en de sardines fijn. Voeg deze toe aan de risotto samen met de gepureerde asperges en geniet van het heerlijke comfort food! Schenk er nog een lekker wijntje bij zou ik zeggen, als we nu toch bezig zijn genieten we meteen ook volop!

9

Garneer met fijn gesneden verse bieslook.