Recepten

Ciabatta met pesto en pijnboompitten lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 2-3 personen. Dit heerlijke ciabatta brood gegrild in de oven met Parmezaanse kaas, pijnboompitten en groene pesto wil toch iedereen? Serveer het bij een heerlijk soepje of zo los als voorgerecht kan het natuurlijk ook. Eens een keer wat anders dan het standaard stokbroodje met kruidenboter (plantaardige kruidencrème Jumbo of zelfgemaakte kruidenboter) of aioli. Parmezaanse kaas bevat nog een kleine hoeveelheid lactose, ik kan deze prima verdragen. Zelfs de Parrano geraspt. Kun jij er nu niet tegen en krijg je er buikpijn van? Ga dan voor plantaardige kaas zoals Violife (AH) of rasp zelf van belegen tot oude kaas. Je hebt gelukkig veel verschillende soorten kant en klare lactosevrije (vegan) pesto's. Maar zelf maken is natuurlijk ook hartstikke lekker (recept staat onderaan). Ik had soep uit de vriezer gehaald en deze was ik aan het opwarmen. En de ciabatta lag in de oven. En ineens kwam het geniale idee om het eens te beleggen en en heel even te grillen. Ik heb serieus één keer de grill stand in de oven gebruikt en toen waren alle stokbroodjes aangebrand, en dat terwijl ik met een vriendin aan het koken was. Help! Daarna nooit meer gedurfd, dus nu toch maar weer eens de stoute schoenen aan getrokken. En het was nu zeer goed geslaagd. Je moet ze er dus gewoon niet te lang onder laten liggen daar ben ik nu wel achter hihi. *Fructosearm: Maak de pesto zelf zonder de knoflook. En kijk voor jezelf of je tarwe verdragen kan.
Bruschetta met tomaten lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Wie is er nu niet dol op een heerlijk knapperig stokbroodje met een laagje verse tomaatjes. Deze hebben wij echt al heel vaak gegeten. Maar ik vergeet er telkens weer een mooie foto van te schieten. En tja, dan kan ik hem helaas weer niet posten. Het is een super simpel voor- of bijgerecht. De meeste afbak stokbroden zijn lactosevrij. Geen zin om je kaas te raspen? Gebruik dan kant en klare geraspte kaas van Kees. Verkrijgbaar bij de Albert Hein. Of geheel melkvrije kaas van Wilmersburger of Violife. Fructosearm: Kijk voor jezelf of je gewone afbakstokbrood en de tomaten verdragen kan.
Romige witlofsoep lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Ik kreeg een recept van mijn tante voor witlofsoep. En dat leek me erg lekker, ik heb er alleen wel mijn eigen draai aan gegeven. Omdat het recept lactosevrij aangepast moest worden en ik had niet veel groente in huis dus heb ik er een echte pure witlofsoep van gemaakt. Waardoor het nu een heel ander recept is geworden. Maar lekker dat tie is, mmm! Het kan zowel als voorgerecht als als hoofdgerecht geserveerd worden met een afbakstokbroodje met bijvoorbeeld plantaardige kruidencrème van de Jumbo (in de koeling). Ik maakte zelf mijn soepballetjes (recept vind je onderaan), in de supermarkt kan je ook een aantal verse kant en klare gedraaide soepballetjes kopen. Of Jumbo heeft ze ook in een blikje. Kijk wel altijd op de verpakking. *Fructosearm: Kijk voor jezelf of de bouillontablet verdragen kan.
Hartige kerstboom bladerdeegkoekjes lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 6 hartige kerstboom bladerdeegkoekjes. Ik had een heerlijke zoete aardappelsoep gemaakt als voorgerecht voor 1e Kerstdag. En daarin had ik deze super lekkere Kerstboompjes ingelegd, je kunt ze natuurlijk ook op een leuk bordje serveren. Maar dit ziet er net wat feestelijker uit. Leg de kerstboom bladferdeegkoekjes in de soep vlak voor het opdienen anders worden ze slap. *Fructosearm: Als je geen tarwe kan verdragen kun je zelf bladerdeeg maken met speltbloem of kijk of je de glutenvrije bladerdeeg verdragen kan (deze bevat wel rietsuiker kijk voor jezelf wat je verdragen kan).
Carpaccio op een stokbroodje lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. We waren een hele tijd geleden bij vrienden op visite geweest in hun nieuwe huis. En we hadden al zolang afgesproken dat ik met mijn vriendin ging koken. Ze hebben een schitterende open keuken met een kookeiland. De mannen aan een biertje op de bank en wij lekker aan de bak. Het voorgerecht waren deze heerlijke gegrilde stokbroodjes met carpaccio geworden. Mijn vriendin heeft ook een lactose-intolerantie dus dat was wel makkelijk we weten van elkaar wat we wel en niet mogen. Ik maakte ze nog een keer voor Tweede Kerstdag voor mijn schoonfamilie wat we bij onze zwager en schoonzus vierde. Heerlijk vond iedereen ze, echt een aanrader dus. Lekker als voorgerecht zoals wij ze aten. Maar ook lekker als borrelhapje en wat dacht je als extraatje voor bij je lunch?? En wij zijn dol op de lactosevrije truffelmayonaise van Bâton of Ahmerk. Daar hebben we de stokbroodjes dus ook dik mee ingesmeerd. *Fructosearm: Laat de truffelmayonaise weg (vervang eventueel door belze majoneis en voeg wat kruiden toe).
Meloen met serranoham lactosevrijDoor Corine DekkerHeerlijke meloen met serranoham. Wat hebben wij dat al veel gegeten als voorgerecht. Ook in sommige tapas restaurants kun je dit bestellen als voorgerecht. Bij mij staat er altijd wel eentje aan gekruist. Ook lekker voor bij de borrel. Ik vind dat dit eigenlijk altijd wel kan. En het is nog in een paar minuten klaar gemaakt ook. En wat dacht je van aankomende Kerstdagen? Iedereen kan dit maken dus geen smoesjes deze keer haha. Ik maakte ze gister voor ons gezellige avondje met vrienden. En wat we nog over hadden hebben we de volgende dag met de lunch op gesmikkeld. *Fructosearm: Gebruik een canteloupemeloen. Kaki bevat veel fructose.
Koriandersoep lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 3-4 personen. Ik had nog koriander in de koelkast liggen. En ik bedacht me ineens dat ik er wel een soepje van kon maken. Invriezen kan natuurlijk ook, maar er ligt al een bosje in de diepvries. Koriander heeft een lekkere frisse smaak. De smaak heeft iets weg van een combinatie van peterselie en citroen. Dus zo gezegd zo gedaan, en het is ook nog eens heel goed uitgepakt. Ik gebruik koriander meestal om gerechten op smaak te brengen. Maar dan heb je er maar een klein beetje van nodig. Dus nu heb ik het verwerkt in deze heerlijke romige soep zonder room. Je kunt aan het einde nog wel een scheutje room toevoegen maar dat hoeft niet percé. Je krijgt zo'n mooie romige soep door de bloem en de boter. Als je minder water toevoegt krijg je een dikke saus, maar we willen een soepje dus dat is niet de bedoeling haha. *Fructosearm: Laat de teen knoflook weg, gebruik het groen van de lente-ui. En let op met de hoeveelheid bleekselderij en het bouillonblokje.
Gazpacho lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Gazpacho is een Spaans voorgerecht, ik kreeg een tijdje geleden het recept van Chantal Doremi. Super bedankt, het is een ideaal soepje voor de warme Zomerdagen. Je kunt hem lauw tot koud eten. Maar ik maakte hem Donderdag en ik kan je vertellen ook in de Herfst smaakt hij verrukkelijk. Je moet dit recept echt eens proberen, helemaal niet moeilijk om te maken en zo ontzettend lekker. Bedankt Chantal! *Fructosearm: Kijk voor jezelf of je de tomaten en de hoeveelheid bouillonblokjes en kruiden verdragen kan. Vervang de rode ui door het groen van lente-ui. En laat de knoflook weg.
Courgette-preisoep lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Ik deelde een tijd geleden al de preisoep met jullie. En nu had ik van mijn tante een hele grote courgette gekregen, dus ik besloot ook prei te gebruiken. Wat een heerlijk soepje zeg. Ik heb ook een deel ingevroren zodat ik er nog mooi een aantal dagen van kan smullen. Dat heb ik allemaal in aparte bakjes gedaan. Zelf had ik ook zaadjes gezaaid. Maar helaas had ik last van witte vlieg dus mijn courgetteplant en komkommerplant hebben het niet gered, wat ik echt heel jammer vond. Maar ach, nu heb ik alsnog een lekkere courgette gekregen. *Fructosarm: Gebruik het groen van de prei en de lente-ui. Let op met de hoeveelheid bouillonblokjes.
1 2 3 5

Hier vind je allemaal lactosevrije recepten voor het ontbijt, lunch, tussendoortjes zoals koekjes en gebak, voorgerechten, avondeten en toetjes. De keuze is reuze! En je zult zien vooral in het begin van je lactose-intolerantie heb je echt een steuntje in de rug nodig. Zodra je eenmaal weet wat je wel en niet kunt verdragen gaat het je steeds makkelijker af.

Het is helemaal niet moeilijk om zelf te koken met een lactose-intolerantie. Maar je moet net even weten welke ingrediënten je moet gebruiken die lactosevrij zijn. En daar help ik je mee, want alles staat netjes aan gegeven in mijn recepten. Ik krijg ook regelmatig lactosevrije recepten van bezoekers op gestuurd en deze deel ik dan ook graag met jullie. Zodat jullie ook weer nieuwe inspiratie krijgen om zelf de keuken in te duiken.

Vaak met wat kleine aanpassingen is een gerecht al lactosevrij. Je kunt het ook altijd nog naar eigen ingevingen aanpassen, dat vermeld ik er ook vaak bij. Want sommige mensen kunnen geen sporen van lactose verdragen. En ik gebruik zelf vaak wel lactosearme melk maar dan kun je natuurlijk ook plantaardige melk gebruiken.

Als je een recept gemaakt hebt mag je me natuurlijk altijd noemen op social media. Dat vinden we alleen maar leuk!