Recepten

Laagjes dessert met aardbeien en bastogne lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 2 personen. Het zijn flinke toetjes, dus heb je mindere trek dan kun je ze ook makkelijk in 4 kleine glaasjes verdelen. Zoek je nog een lekker toetje? Dan is dit laagjes dessert hetgeen wat je zoekt. Het is super makkelijk om te maken, en hij is ook nog eens super lekker. Ik had dit alternatief voor yoghurt met aardbei van Koko nog nooit gegeten. Het is gemaakt van vers geperste kokosnootmelk en gefermenteerd met levende zuivelvrije yoghurtculturen. Om hem iets romiger te maken heb ik hem gemengd met lactosevrije slagroom van MinusL, maar je kunt natuurlijk ook Alpro gebruiken. Er is veel vraag naar simpele lactosevrije toetjes. Dus daar ga ik de komende tijd zeker mee aan de slag. De kokosyoghurt heb ik gekocht bij Jumbo en is volledig lactosevrij (link vind je onderaan dit recept). Als je Alpro slagroom gebruikt is heel dit toetje volledig lactosevrij, dat is fijn om te weten als je ook geen sporen van lactose kan verdragen. Bastogne koekjes, het waren mijn lievelings koekjes en dat zijn ze nog steeds. Want gelukkig zijn ze lactosevrij. Er zit zo'n heerlijke smaak aan. Ik gebruik ze dan ook graag met toetjes of zelfgemaakte lactosevrije taarten om net dat heerlijke extra smaakje eraan te geven. Omdat de aardbeienkokos en de bastogne al zoet zijn vind ik het een heerlijke combinatie met de aardbeien. Maar ben jij nou een echte zoetekauw? Dan kun je ook aardbeienjam of taart en vlaaifruit van Hak gebruiken. En dat is helemaal snel gepiept.
Banaan uit de oven met Professor Grunschnabel ijsDoor Corine DekkerDit recept is voor 2 personen. Dacht jij ook dat je dit recept voor banaan met chocola alleen van de bbq kon eten? Dan heb je het mis, ook in de oven kun je dit verrukkelijke toetje klaar maken. En iedereen kan het want het is super simpel. Dus geen smoesjes meer dat jij geen keukenprinses bent, want dat hoef je voor dit recept echt niet te zijn haha. Ik gebruikte de vegan chocolade van Maître Mathis. Dat is heerlijke melkchocolade op basis van rijstmelk. Zo lekker, ik bestel deze altijd online bij de Albert Heijn. En net zoals de chocola kun je ook het ijs van Professor Grunschnabel scoren bij de Appie, online staan er maar 2 soorten. In de winkel hebben ze ook deze chocolade smaak, en je kunt er naar vragen en hopelijk nemen ze dan meer smaken op in hun assortiment. Sinds kort verkopen ze het ijs ook bij Vomar supermarkten. Maar ook bij speciaalzaken, delicatessenwinkels, diverse horeca (van afhaal Thai tot sterrentent) en diverse biologische supermarkten zijn ze te koop. Hieronder vind je o.a. links van de Albert Heijn en mijn blog waar alle informatie over het ijs te vinden is. En hieronder staat ook de link van de store locator, zo kun je het dichtstbijzijnde verkooppunt bij jou in de buurt vinden. Laatst vroeg ik jullie of jullie nog een lekker recept met het lactosevrije vegan ijs van Professor Grunschnabel wisten? Daarmee kon je 8 potten van deze heerlijke smaakexplosies winnen. Ik had de 3 lekkerste recepten op een briefje geschreven. Eentje die mij heel lekker leek, eentje die mijn man erg lekker leek en eentje hebben we er samen uitgekozen. Nou mijn man vond deze banaan met chocoladeijs het lekkerst en deze trok ik er ook uit! Super leuk. Iedereen nogmaals heel erg bedankt voor het meedoen! De winnaar is al op de hoogte gebracht. En ze vond het heel erg leuk, en ik vond het weer heel leuk om met dit recept aan de slag te gaan. Ik ben niet gelijk maar wat later aan de slag gegaan, ik wilde percé de vegan melk chocolade gebruiken en daar moest ik weer een week op wachten omdat ik altijd online bestel. Maar je kunt natuurlijk ook pure chocola gebruiken (kijk altijd op de verpakking of deze geen lactose bevat). De banaan was bij mij als iets rijper, je kunt ook iets minder rijpere banaan gebruiken. Nu kwam er wat vocht uit, dat heb je dan minder.
Cheesecakeballetjes met speculaas lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen en je krijgt ongeveer 12 lactosevrije cheesecakeballetjes. Mmmm, wie is er nu niet gek op lactosevrije cheesecake? Alleen je hebt misschien niet altijd zin om een hele taart te bakken. Dan zijn deze lactosevrije cheesecakeballetjes een recept voor jou. Ik kwam ze tegen bij NomNombakerylactosefree op instagram (link onderaan). Erg leuk om haar te volgen, er komt een heleboel lekkers voorbij. Deze balletjes zijn ook geweldig, ze zijn super simpel en leuk om te maken met lactosearme roomkaas. Ik gebruikte die van MinusL. Maar je kunt ook vegan roomkaas gebruiken natuurlijk van Violife bijvoorbeeld. De roomkaas van Arla lactofree is wat zachter dus ik weet niet of het daarmee lukt. Ze maakte ook al eerder de oreo cheeseballetjes. Maar helaas had ik geen oreo's in huis maar wel biscuits en speculaas. De volgende keer probeer ik het eens met oreo's. Want dat zal ook zeker goed smaken, deze kunnen melk bevatten. Ze had nu lotus speculaas gebruikt maar ook deze had ik niet in huis, dus ik gebruikte 5 thee biscuits en 5 bastogne koekjes voor deze lactosevrije cheesecakeballetjes. Zo kun je er eindeloos mee variëren zie je wel. Serveer ze bij een bolletje lactosevrij ijs of wat dacht je bij een bakje koffie?
Alcoholvrije scroppino met Professor Grunschnabel framboosDoor Corine DekkerDit recept is voor 1 persoon, maar die kun je wel heel makkelijk verdubbelen. Mmm, een lactosevrije alcoholvrije scroppino. Lekker om tussen een gerecht door te serveren voor bijvoorbeeld bij de feestdagen. Maar ook een aanrader als toetje. En super simpel om te maken met slechts 3 ingrediënten. Easy peasy toch? Eerder vertelde ik jullie al dat ik een leuke samenwerking met Professor Grunschnabel had. Echt wauw, wat een heerlijk ijs en wat een smaakexplosies in de mond zeg. Maar daar kunnen jullie alles over lezen in mijn blog die ik laatst geschreven heb, voordat ik er weer opnieuw met veel enthousiasme over begin te vertellen. Deze link vind je trouwens onderaan dit recept. Ook maakte ik vorige week al een scroppino met het vegan ijs maar dan met alcohol, deze staat al op de site (link onderaan). Ik serveerde deze als toetje. Vrienden kwamen pizza's eten uit de pizzarette en als toetje had ik scroppino's met alcohol en één alcoholvrije scroppino gemaakt. Want mijn vriendin is zwanger, en ik vond het wel leuk dat ze ook lekker mee kon doen natuurlijk. Dat weet ik van mezelf nog dat het dan extra leuk is als er ook aan jou gedacht wordt, ook wordt je niet lekker teut als de rest. Je doet toch mee haha. Daarbij serveerde ik ook nog heerlijke lactosevrije cheesecakeballetjes. Deze komen binnenkort online. Eens een keer een ander toetje, maar het viel goed in de smaak kan ik je vertellen.
Chocoladefondue met pure chocola lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 6 personen. Ja, hier kun je mij voor wakker maken hoor! En terwijl ik helemaal geen erge zoetekauw ben. Maar lactosevrije chocoladefondue is zo lekker. Ben jij er ook zo gek op? Met een lactose-intolerantie kun je zeker nog van zo'n heerlijke chocoladefondue genieten. Kijk alleen wel goed welke chocola je gebruikt. Sommige extra pure chocoladerepen bevatten lactose. Ik had de delicata reep van Albert Heijn gebruikt. Het fonduesetje had ik voor een prikkie bij de Action gekocht, die heb ik al jaren in mijn kast staan. Ik serveer er ook mijn kaasfondue in. Maar je hebt er zoveel, hieronder vind je enkele links met simpele chocoladefonduesetjes. Je kunt met van alles dippen; denk bijvoorbeeld aan langevingers, biscuits, fruit of marshmallows. Ook leuk om in een schaaltje wat amandelschilfers, spikkels, gemalen hazelnoten of kokos te doen. Als extra laagje voor bovenop de gesmolten chocola. En vind jij chocoladesaus ook lekker over een bolletje lactosevrij of vegan ijs? Dan kun je deze saus daar natuurlijk ook heel goed voor gebruiken. Dat had ik laatst ook gedaan voor een verjaardag. Iedereen smulde ervan, ik had deze gemaakt met pure chocolade. En ook nog eentje met melkchocolade, maar die is natuurlijk niet lactosevrij, dus maakte ik twee soorten. Dit recept heb ik uit het kookboek met 500 chocoladegerechten (link hiervan vind je onderaan). Dit recept vind je onder de chocoladesaus, maar ik gebruikte hem als chocoladefondue. Erg leuk kookboek met heerlijke recepten, hier ga ik zeker nog vaker mee aan de slag. Ik kreeg het een tijd geleden van een vriendin, en maakte er ook al eerder wat lekkers uit. Je kunt het gelijk serveren, maar je kun hem ook af laten koelen en weer opnieuw laten smelten.
Scroppino met Orange Jasmin Yuzu Professor GrunschnabelDoor Corine DekkerDit recept is voor 2 personen. Ik mocht 10 verschillende soorten vegan (dus ook lactosevrij) ijs van Professor Grunschnabel proeven. Ik heb daar al een leuke blog over geschreven (zie onderaan dit recept). Zo ik kende heel veel soorten ijs nog niet, en deze smaak Orange Jasmin Yuzu ook niet. Bij de eerste hap bevind je je gelijk in tropische sferen dat verzeker ik je, al is het hartje zomer of winter. Zo lekker fris door de sinaasappel-citroen smaak en dit ijs is lekker romig. En toen kwam ik op het idee om er een heerlijke scroppino mee te maken ik zag een heerlijk recept bij Cocktailicious en heb dit verdubbeld. Dit staat al heel lang op mijn lijstje. Wat is het nu eigenlijk? Scroppino is een cocktail en spoom, een drankje met ijs dat als tussengerecht of nagerecht tijdens een diner wordt gebruikt. Ze noemen het ook weleens een sgroppino maar dan wordt het met de garde geklopt. Wij hebben het deze keer als toetje gegeten met cheesecakeballetjes (binnenkort online) maar bijvoorbeeld voor de feestdagen kun je het ook prima als tussengerecht gebruiken. Ze gebruiken vaak sorbetijs maar ik dacht ik ga het gewoon eens met dit ijs proberen en het is echt super lekker geworden. Binnenkort komt er ook nog een alcoholvrije scroppino op de site. Heb jij ook een lekker recept bedacht wat ik met het ijs van Professor Grunschnabel kan maken? Laat het achter op mijn social media of mail naar info@lactosevrijeten.nl. Wie weet maak jij kans op maar liefst 8 potten ijs.
Stracciatellaijs met pure chocolade lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 500 gram ijs. Hoppa, dit recept knallen we er gewoon nog even in zo met deze heerlijke temperaturen in September. Man, wat een weertje! Sta jij ook altijd te kwijlen bij de ijssalon? Ik wel, terwijl ik helemaal niet echt een zoetekauw ben. Maar iets wat niet mag wordt nog lekkerder zeggen ze altijd, en dat gaat voor mij met sommige dingen echt op. Vroeger toen ik nog geen lactose-intolerantie had pakte ik altijd stracciatellaijs. Mijn lievelings ijs kan ik wel zeggen. Het werd dus ook hoog tijd dat ik zelf eens aan de slag ging. Ook al heeft onze ijssalon wel wat lactosevrije smaken de stracciatella blijft toch mijn favoriet. Dit recept is zonder een ijsmachine en met een blikje gecondenseerde kokosmelk. Deze kun je online bij Albert Heijn en Jumbo kopen of bij de Toko. Ik vind dit een geniale uitvinding kan ik je vertellen. Het is heerlijk romig zoet ijs en je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Ik heb wel een ijsmachine maar deze heb ik dit jaar nog maar 1 keer gebruikt.
Kokosslagroom lactosevrij en veganDoor Corine DekkerOh my, dit wil je!!! Heerlijke kokosslagroom die je zo gemaakt hebt en ook nog maar met maar slechts 2 ingrediënten. Ik heb de kokosmelk van Fairtrade gebruikt, de kokosmelk moet vol-vet zijn. Ik heb het blikje een paar dagen in de koelkast laten staan maar 1 nacht moet ook voldoende zijn. En schud het blikje niet. De melk en de room scheiden van elkaar alleen als het koud is. Ik heb al veel verschillende merken kokosmelk gebruikt en vaak mislukte het, dus ik adviseer om deze te kopen. Ik kocht deze bij de Albert Heijn. Dit basisrecept voor kokosslagroom is ideaal voor mensen die niet tegen sporen van melk kunnen en geen soja kunnen verdragen. Heerlijke slagroom met een kokos smaak. Ik maakte er laatst een verrukkelijke langevingertaart en een lekker chocolade toetje mee, recepten vind je onderaan. Aanradertje hoor. Je kunt ook allerlei smaakjes aan je kokosslagroom toevoegen, zoals cacao, sinaasappelsap, citroensap, vanille aroma, vloeibare zoetstof of kaneel. Jammie!
Tiramisu met limoncello lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 6 personen. Ben jij een echte liefhebber van citroen? Dan moet je dit recept zeker eens proberen, hij is heerlijk fris. Wij hadden een Italiaanse avond bij vrienden. Iedereen maakte wat. Ik maakte het voorgerecht; bruschetta's met zelfgemaakte pesto en tapenade. En ik zorgde voor het toetje. Ik maakte de traditionele tiramisu (recept vind je onderaan) en deze met limoncello. Ik had een fles limoncello gekocht en die was binnen no time op, ik ben er zo gek op. Vooral met de warme zomeravonden I love it. Als je de ingrediëntenlijst goed bekeken hebt staat er gewone mascarpone bij. En dat is geen foutje nee dat klopt. Ik heb een proefverpakking lactase drops bij Disolut besteld (link van deze webshop vind je onderaan). Voor slechts €2,- kun je al een verpakking kopen. Ik heb er 2 besteld, ik ben hier al zolang benieuwd naar. En wat ben ik blij dat ik het eens geprobeerd heb, ik heb nergens last van gehad. Wat een uitkomst. Dit ga ik zeker vaker gebruiken en ik ga een flesje lactase drops bestellen, ik ben om. Geen gezoek meer naar lactosevrije mascarpone. Gelukkig zijn er al heel veel producten lactosevrij te vinden, maar bij sommige producten is het erg zoeken.
1 2 3 4

Hier vind je allemaal lactosevrije recepten voor het ontbijt, lunch, tussendoortjes zoals koekjes en gebak, voorgerechten, avondeten en toetjes. De keuze is reuze! En je zult zien vooral in het begin van je lactose-intolerantie heb je echt een steuntje in de rug nodig. Zodra je eenmaal weet wat je wel en niet kunt verdragen gaat het je steeds makkelijker af.

Het is helemaal niet moeilijk om zelf te koken met een lactose-intolerantie. Maar je moet net even weten welke ingrediënten je moet gebruiken die lactosevrij zijn. En daar help ik je mee, want alles staat netjes aan gegeven in mijn recepten. Ik krijg ook regelmatig lactosevrije recepten van bezoekers op gestuurd en deze deel ik dan ook graag met jullie. Zodat jullie ook weer nieuwe inspiratie krijgen om zelf de keuken in te duiken.

Vaak met wat kleine aanpassingen is een gerecht al lactosevrij. Je kunt het ook altijd nog naar eigen ingevingen aanpassen, dat vermeld ik er ook vaak bij. Want sommige mensen kunnen geen sporen van lactose verdragen. En ik gebruik zelf vaak wel lactosearme melk maar dan kun je natuurlijk ook plantaardige melk gebruiken.

Als je een recept gemaakt hebt mag je me natuurlijk altijd noemen op social media. Dat vinden we alleen maar leuk!