Recepten

Quiche zonder deeg met kipfilet en spekjes lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept voor een lactosevrije quiche zonder deeg is voor 4 personen. Een quiche, ik heb hem nog nooit gegeten. Terwijl ik hem ontzettend veel voorbij zie komen. De combinatie met deeg leek ons niet lekker. Dus ik besloot hem zonder deeg te maken. Ik kreeg trouwens zoveel reacties van jullie dat we het toch eens moesten proberen met een laagje bladerdeeg. Dus dat gaan we de volgende keer toch maar eens proberen in een ander recept. Maar deze quiche zonder deeg komt hier ook zeker nog vaker op tafel, heerlijk voor de lunch of avondeten. Bij het avondeten serveerde ik er wel aardappelbolletjes van Aviko en een salade bij. Maar voor een lichte avondmaaltijd kan het ook. Het is super makkelijk om restjes groente erin te verwerken. Ik dacht dat een quiche iets ingewikkelds was. Maar joh, het zijn gewoon gebakken eieren met groente en eventueel vlees. Ik voegde er lekker kip en spekjes aan toe. Heerlijk, als extra knapperig korstje strooide ik er wat paneermeel overheen. Ik gebruikte de havergurt Greek style, die kun je kopen bij de Albert Heijn. Maar je kunt ook de crème fraîche van Arla lactofree (0,01/100g) gebruiken of Minusl (0,1/100g).
Tagliatelle met truffelolie en biefstukpuntjes lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept voor tagliatelle met truffelolie en biefstukpuntjes is voor 2 personen. Deze tip voor een gruwelijk lekker hoofdgerecht kreeg ik van mijn vriendin. Ze zei deze truffelpasta is echt zo lekker en super makkelijk om te maken. En dat klopt zeker. Man, wat was dit even genieten zeg! Het viel hier zo goed in de smaak, volgende week eten we het weer. Mijn vriendin maakte deze tagliatelle met ossenhaas, ik besloot om het met deze biefstukpuntjes van de Meatlovers te doen. Deze liggen bij de Jumbo in de vriezer. Laat ze van te voren even ontdooien in de koelkast. Ik haal ze meestal een dag van te voren uit, zodat ze een nachtje kunnen ontdooien. Maar met ossenhaas lijkt het ons ook heel erg lekker, wie weet voor de volgende keer. Kun jij ook Grana padano van Galbani verdragen? Probeer anders Parmezaanse kaas zelf te raspen van een blok. Past perfect bij de tagliatelle. Als je glutenvrije tagliatelle gebruikt is het recept ook glutenvrij.
Risotto carbonara met vegan spekjesDoor Corine DekkerDit recept voor vegan risotto carbonara is voor 2 personen. Deze week is het de week zonder vlees. En dat betekend niet alleen dat al het vegan vlees in de aanbieding is bij veel supermarkten maar ook de vegan zuivelvervangers. En daar wordt ik dan weer heel blij van, ik heb flink ingeslagen bij Albert Heijn gisteren. Ook kocht ik de plantaardige kookroom van Blue band. Ja, naast de houdbare lactosevrije kookroom van Blue band (hier is lactase aan toegevoegd). Hebben ze nu ook een plantaardige vervanger, deze vind je in de koeling bij Albert Heijn. Blue Band 100% plantaardige kookroom is net als reguliere kookroom ideaal voor het bereiden van koude en warme gerechten, zoals sauzen soepen en hartige taarten. Het is zeer eenvoudig in gebruik, bindt goed en geeft géén risico op schiften. Het is gemaakt met linzenproteïne en plantaardige oliën. Dat klinkt misschien gek, maar dit maakt dat het product net zo lekker romig is als als reguliere kookroom. Bovendien heeft het een zachte, milde smaak en bevat 15% vet. En deze plantaardige kookroom is van nature lactosevrij, melkvrij en glutenvrij. Wat dus ook heel fijn is voor mensen die geen sporen van lactose kunnen verdragen. Dit is echt het ultieme comfortfood recept. Mijn lievelings zijn pasta carbonara en risotto en nu kwam ik op het geniale idee om deze samen te combineren. En met succes, man wat is dit lekker. Ik was ook heel benieuwd naar de vegan vervangers van spekjes. Dus deze heb ik gelijk in het recept gebruikt, ik vond ze wel wat zout. Dus extra zout toevoegen hoeft echt niet. Maar wel echt een mega goede vervanger, er zit echt een rooksmaak aan. En de zachte smaak van kookroom en dan de pit van de spekjes is geweldig. Ik had het hele bakje spekjes gebruikt maar ik had er geen erg in dat ik dit recept maar voor 2 personen maakte, dus ik adviseer om er 125 gram aan toe te voegen. Maar dat kun je naar eigen smaak invullen. Dit recept voor risotto carbonara is ontwikkeld in samenwerking met Blue band.
Mac and cheese uit de oven lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept voor mac and cheese is voor 2 - 3 personen. Heerlijke lactosevrije mac and cheese met een lekker kaas korstje. Mmm, wie wil dit nou niet? Ik ben geïnspireerd door Verstegen zelf. Ze hadden een heerlijk recept, maar ze gebuikten bloemkool. En helaas kan ik deze moeilijk verdragen. Dus heb ik wat andere groente toegevoegd, en ik heb er ook wat hamblokjes aan toegevoegd. Wil je nu nog meer pit? Voeg dan spekjes toe in plaats van de hamblokjes. Maar zonder vlees kan het natuurlijk ook. Je ziet het al je kunt er eindeloos mee variëren. Ik vind bij zulke ovenrecepten waar de kaas echt in de hoofdrol staat dat je echt zelf even je harde Hollandse kaas moet raspen. En het liefst de extra belegen of oude. Dan tover je er echt een heerlijke smaak aan. Super hoofdgerecht wat wij hier zeker nog vaker gaan eten. De kruiden vonden we erg lekker, en ik hoop binnenkort nog een lekker receptje mee te maken. De kruiden zijn vega, dus je kunt de hamblokjes natuurlijk ook vervangen door ander vegetarisch (of vegan) vlees. Bijvoorbeeld vegetarische spekjes. Dat is net wat jij lekker vind.
Strikjespasta met vegan gehakt en bolognesesaus lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept voor strikjespasta is voor 4 personen en is in samenwerking met de Meatless fram en Hak. Eerder deelde ik al een recept met de plantbased burgers van de Meatless farm. Deze keer deel ik het recept van deze strikjespasta met het vegan gehakt en de bologneseschotel van Hak. Wat een heerlijke combinatie deze twee. Helaas gaat de bologneseschotel van Hak binnenkort wel uit het assortiment. Maar hij is nog verkrijgbaar. Ik hou van deze zakken van Hak, het is een gezonde basis en bevat geen toegevoegde suikers. En ze zijn lactosevrij, ideaal als je een keer voor makkelijk wilt gaan en toch iets gezonds op tafel wilt zetten. Deze soort gaat binnenkort uit het assortiment maar je kunt ook de Italiaanse groenteschotel gebruiken. Het vegan gehakt zag er net zo uit als het 'normale' gehakt. En ik beloofde mijn man dat hij er ook een keer aan moest geloven. Hij heeft weleens eerder een vleesvervanger geproefd en daar was hij niet heel enthousiast over. Maar ik gooide het 'gehakt' in de pan en bakte het rul. Je kunt het echt niet van het andere onderscheiden. Zo erg lijkt het erop. Daarna voegde ik de zak van Hak toe en verwarmde alles. Als laatste de strikjespasta erbij en opscheppen maar! We waren beide enthousiast verrast. Als we niet wisten dat dit vegan gehakt was hadden we het niet geproefd. Het was erg geslaagd, dus als jij minder vlees wilt gaan eten maar toch wel van de smaak houdt. Dan is dit gehakt echt voor jou gemaakt. Het is nu alleen nog bij Crisp te koop. Wie weet komt het binnenkort bij meer supermarkten in de schappen te liggen, zodat ook wij dit recept nog eens kunnen maken. Ik heb er een leuke review over geschreven, deze vind je onderaan van dit recept.
Boerenkoolsoep met rookworst lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor ongeveer 4 personen. Boerenkoolsoep? Ik hoor je denken, waar komt zij nou weer mee aan? Ik heb deze al heel lang geleden eens gemaakt en ik moet toegeven dat hij nu nog lekkerder geworden is, veel romiger. Dat komt omdat ik iets meer aardappels toe heb gevoegd en wat lactosevrije kookroom. We hadden heel veel boerenkool gekregen van een kennis en mijn moeder en ik zijn wel een uur bezig geweest om alles van de stronken te halen, te wassen en in te vriezen. Pfff wat een karwei, hoe deden ze dat vroeger toch allemaal zeiden mijn moeder en ik zo tegen elkaar. Ben ik ff blij dat je het tegenwoordig gewassen en gesneden en al in de koeling bij de supermarkt kan kopen. Ik hield 300 gram apart voor deze boerenkoolsoep, de rest zit lekker in de diepvries. Dus wij kunnen deze winter maar smullen. Ik wil ook nog een keer een recept met bladerdeeg en rookworst maken. Die tip kreeg ik van mijn vriendin, dus hou mijn blog in de gaten. Deze boerenkoolsoep is echt een prima hoofdgerecht. Je kunt er wat lactosevrij brood bij serveren, een ciabatta om af te bakken is bijvoorbeeld al heel lekker.
Pompoenrisotto van Tiffany lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Risotto is één van mijn lievelings hoofdgerechten. Ik heb ook al meerdere recepten voor risotto gemaakt. Maar nu kwam ik bij Tiffskitchenblog (link onderaan) een heerlijk recept tegen voor pompoenrisotto. Ik maakte ook al eerder granola van haar blog, die hier regelmatig in de oven staat. Maaar ik had toevallig nog een pompoen liggen. Dus besloot ik dit recept te maken. Ik maak er ook altijd graag pompoensoep van, maar dat die heb ik al zo vaak gemaakt ik vond het wel leuk om eens een keer wat anders te maken wat ik nog nooit gemaakt had. Ik weet dat de pompoen snijden altijd een heel pittig karweitje is. Ik heb de pompoen daarom ook eerst in de magnetron warm gemaakt. Zo ga je te werk: Prik diepe gaatjes in de pompoen met een vork. Leg hem 2 minuten in de magnetron op vol vermogen. Die gaatjes moet je niet vergeten want als je die vergeet, ontploft de pompoen. Laat de pompoen nog een paar minuten afkoelen in de magnetron. Snij de zachte pompoen doormidden en haal de pitjes eruit door middel van een lepel. Echt een gouden tip die ik een keer ergens gehoord heb. En een tipje voor de bouillon, ik kook tegenwoordig het water en dan los ik hier de bouillontabletten in op. Ik schenk de bouillon in een maatbeker en zo kan ik makkelijk het water toevoegen aan de risotto. Als jij geen Parmezaanse kaas verdragen kan kun je ook plantaardige kaas of Hollandse harde belegen of oude kaas gebruiken. Kijk voor jezelf wat jij hebben kan. En hou je van een beetje vlees door je risotto? Dan zou ik spekjes toevoegen, risotto en spekjes zijn wat betreft mij een super goede combinatie samen. Ik merk zelf dat ik totaal geen vlees gemist heb.
Bami zonder pakjes en zakjes lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor ongeveer 4-6 personen. Bami, iedereen maakt het. Maar meestal wel met een verpakking. Mijn ouders eten ook zoooo vaak bami. Die vinden de verpakkingen van de Aldi het lekkerst. Nou ze moeten dit recept maar eens proeven dan willen ze die niet meer haha. Nee grapje, maar ik vind het juist leuk om zonder pakjes of zakjes te koken en mijn moeder weer niet. Maar die hoeft ook geen ingrediëntenlijsten te lezen. Ik ben dat soms echt zo zat. En wat dacht je van de mensen die zelfs ook geen sporen van melk kunnen verdragen? Dan 'moet' je wel zelf aan de slag. Ik ben heel blij dat ik wel wat kan verdragen want anders is het nog een ergere zoektocht. Maar deze bami is natuurlijk weer met ingrediënten ontstaan die ik mijn keukenkastjes had staan. Dat gebeurd hier eigenlijk heel vaak moet ik eerlijk bekennen. En ik had onwijs veel kruiden, sommige die ik helemaal vergeten was. Kruiden geven zoveel meer smaak aan je gerecht. Je kunt natuurlijk ook iets meer kruiden toevoegen daar kan jij zelf mee spelen. De chilisaus geeft er een lekkere pit aan. Natuurlijk hoort hier lactosevrije satésaus (link van het recept vind je onderaan), kroepoek en een gebakken eitje bij. Je kunt ook de kant en klare lactosevrije satésaus gebruiken zoals: - satésaus Remia kant en klaar en die jezelf aan moet met maken met lactosevrije melk of water - satésaus hot/ ketjap Remia - Inproba - pittige Surinaamse pindasaus Aldi – bakjes satesaus Lidl - bakjes sate Aldi - satesaus Hela (lactosevrij en glutenvrij) - saté ajam met pindasaus en saté babi met pindasaus AH - zakje marinade sate (kan melk bevatten)/ javaanse pinda satesaus/ satesaus pikant Conimex
Aardappelpannetje met sperziebonen lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 2-3 personen. Dit heerlijke recept voor een makkelijk aardappelpannetje met sperziebonen en spekjes stuurde Rebecca naar me op. Een heerlijk recept weer, zoiets miste ik altijd nog. Dus ook ik ben hier heel erg blij mee, we vonden het allemaal erg lekker. Dus ook dit recept van Rebecca komt hier vaker op tafel. Je kunt de spekjes eerst ook knapperig bakken en de pan even af spoelen dat scheelt weer een pan minder met de vaat dacht ik later. Ik kreeg laatst de vraag hoe ik mijn aardappeltjes altijd gaar kreeg? Nou daar heb ik wat op gevonden, want ook hier was alles nog niet gaar terwijl het dan echt een hele tijd op het vuur had gestaan. Mijn man zei toen we net samen woonden (lees: al 6 jaar geleden), probeer eens even de deksel op de pan te doen dan stomen ze misschien iets beter gaar. En sindsdien doe ik het ook zo, ook met de aardappelschijfjes, en het werkt perfect. We hebben sindsdien perfecte krieltjes, aardappelblokjes of aardappelschijfjes. Lekker met een korstje en geen slappe troep of aardappeltjes die niet gaar zijn. Je kunt met dit recept voor een aardappelpannetje ook eindeloos variëren; wat dacht je van kip, courgette of paprika erdoorheen? Dat is net wat jij lekker vind. Benieuwd naar andere recepten van Rebecca? Onder dit recept staan wat links met heerlijke inspiratie.
1 2 3 13

Hier vind je allemaal lactosevrije recepten voor het ontbijt, lunch, tussendoortjes zoals koekjes en gebak, voorgerechten, avondeten en toetjes. De keuze is reuze! En je zult zien vooral in het begin van je lactose-intolerantie heb je echt een steuntje in de rug nodig. Zodra je eenmaal weet wat je wel en niet kunt verdragen gaat het je steeds makkelijker af.

Het is helemaal niet moeilijk om zelf te koken met een lactose-intolerantie. Maar je moet net even weten welke ingrediënten je moet gebruiken die lactosevrij zijn. En daar help ik je mee, want alles staat netjes aan gegeven in mijn recepten. Ik krijg ook regelmatig lactosevrije recepten van bezoekers op gestuurd en deze deel ik dan ook graag met jullie. Zodat jullie ook weer nieuwe inspiratie krijgen om zelf de keuken in te duiken.

Vaak met wat kleine aanpassingen is een gerecht al lactosevrij. Je kunt het ook altijd nog naar eigen ingevingen aanpassen, dat vermeld ik er ook vaak bij. Want sommige mensen kunnen geen sporen van lactose verdragen. En ik gebruik zelf vaak wel lactosearme melk maar dan kun je natuurlijk ook plantaardige melk gebruiken.

Als je een recept gemaakt hebt mag je me natuurlijk altijd noemen op social media. Dat vinden we alleen maar leuk!