Recepten

Havergurt smoothie met banaan en sinaasappel veganDoor Corine DekkerDit recept is voor 1 grote havergurt smoothie met banaan en sinaasappelsap. Smoothies, zoals jullie weten ben ik er dol op. Het is een geweldig makkelijke manier om aan je portie groente of fruit te komen van de dag. Ik heb weer een geweldig recept voor jullie. Simpel maar wel heel erg lekker. Deze havergurt naturel past hier precies voor met zijn frisse naturel smaak. Heb jij deze ook al bij jou Albert Heijn gespot? En deze smaakt perfect in iedere smoothie met de perfecte structuur. Door de banaan vind ik hem zoet genoeg. Wil je hem toch iets zoeter maken? Voeg dan een scheutje agavesiroop toe en meng deze er ook doorheen. Deze smoothie past heel goed bij je ontbijt, maar als tussendoortje is het ook een aanrader. Even snel wat extra vitamientjes in een kleine handomdraai. Ik gebruik altijd mijn staafmixer. Maar je kunt natuurlijk ook je blender ervoor gebruiken. Ik schreef eerder al een leuke blog/review over deze vegan havergurt van Oatly. Deze vind je onderaan van dit recept. Ze zijn maar liefst in 4 smaken verkrijgbaar en ze zijn vegan dus volledig lactosevrij. 2 naturel smaken passen perfect bij het begin van de dag of als verantwoord tussendoortje. En de andere zijn lekker als toetje. Ik maakte al een heerlijk fris toetje met de aardbeien havergurt en lange vingers. Ben jij ook zo gek op haver? Dan moet je deze echt eens proberen. Ik ben groot fan, ik hoop dat ze binnenkort ook bij de Jumbo verkrijgbaar zijn.
Rucolasalade met balsamicoazijn lactosevrijDoor Corine DekkerDeze rucolasalade met balsamicoazijn en pijnpoompitten is voor 2 personen. Dit is een heerlijk bijgerecht voor bij wat aardappels en een stukje vlees. Man, wat lekker zeg. En super simpel om te maken. De balsamicoazijn smaakt heerlijk door de salade, en over bijvoorbeeld de carpaccio. Ik had ook wat baslicumolie eroverheen gesprenkeld. Voor ons geen losse rucola meer. Ik schenk nooit zoveel aandacht aan de sausjes van de salades, terwijl we het wel heel lekker vinden. Veel saladedressings bevatten lactose en ik heb soms kant en klare honing mosterd dressing in huis. Maar als ik zelf een dressing maak is het deze wel. Maar eigenlijk is dat zonde, want in een kleine handomdraai heb je een heerlijke dressing, want daar kun je eindeloos mee variëren. Deze gaan we ook zeker vaker zo eten. En je kunt dit recept ook heel makkelijk verdubbelen. En ook wel fijn om te weten deze rucolasalade is volledig lactosevrij. Dus je er met een gerust hart van genieten. Kijk voor jezelf welke kaas je verdragen kan. Je kunt hem ook zonder kaas serveren. Ik vond het wel lekker om hier wat strooikaas overheen te strooien, maar daar kwam ik ook pas later achter. Vandaar niet alle foto's de strooikaas bevatten. Makkelijk en snel. De koolhydraten en suikers moeten altijd op 0 staan van de kaas. Voor net wat extra smaak kun je de pijnboompitten ook even snel roosteren in een droge koekenpan op laag vuur.
Snelle vegan champignonroomsaus lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor ongeveer voor 4 personen. Ik ben super gek op deze basissaus van Remia, je zet in een super snelle handomdraai een lekker lactosevrij sausje op tafel. Ik hoor vaak van mensen dat ze liever hun saus zelf maken met bloem en lactosevrije boter (recept vind je onderaan). Dat kan ook die is ook heel erg lekker en zonder toevoegingen, maar ik vind het soms ook weleens fijn om even snel een lekker sausje tevoorschijn te toveren. We aten afgelopen week een heerlijke varkensschnitzel van de Appie, en ik had spontaan zin in een lekker sausje erover. Ik had toevallig nog een bakje van deze witte basissaus van Remia staan. Ik wilde het recept jullie niet onthouden, want dit is ook een super lekkere tip voor de Kerstdagen. Als je je toch al uitslooft met een 3 gangenmenu, dan kun je er nog even deze snelle champignonroomsaus bij maken want hij smaakt heerlijk bij een stuk vlees of (vegan) schnitzel. En als je van makkelijk en lekker houdt zal dit je sowieso aanspreken. Deze saus is niet alleen lactosevrij maar ook nog eens vegan. Onderaan vind je ook nog een leuke blog inclusief het recept van een lekkere lactosevrije kaassaus, die je ook kunt maken met deze basissaus.
Gepofte tomaatjes met truffelolie lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 2 personen. Deze heerlijke gepofte tomaatjes zijn super makkelijk om te maken. Iedereen kan dit. En dit is zo ontzettend lekker. We aten een tijdje geleden bij mijn schoonouders en toen zei ik wat heb jij nou weer voor lekkers? Mijn schoonmoeder had het recept van haar schoonzus. Ze worden zo lekker zacht en sappig uit de oven. Ik heb dit recept nu al een aantal keer gemaakt. Je kunt het natuurlijk ook heel makkelijk verdubbelen. Maar dit is genoeg voor 2 personen. Dit is een super lekker en snel bijgerecht. Serveer de gepofte tomaatjes bijvoorbeeld eens bij de gourmet met de Feestdagen. Maar bij aardappels, risotto of pasta smaken ze ook heerlijk. Even de oven in en wachten maar totdat je kan aanvallen! Heb jij deze olie of deze kruiden niet in huis? Of hou je daar helemaal niet van en heb je liever wat anders? Dan kun je het heel makkelijk vervangen. Ik heb de truffelolie van de Xenos gebruikt maar je kunt ook een andere soort olie gebruiken of gebruik normale olijfolie. Of meng de olijfolie eens met balsamico azijn, snufje zout en peper. En de kruiden van Green Gypsy passen hier ook perfect bij maar je kunt ook gewoon zelf kruiden toevoegen die jij zelf lekker vind. Je ziet het al je kunt er eindeloos mee variëren.
Alcoholvrije scroppino met Professor Grunschnabel framboosDoor Corine DekkerDit recept is voor 1 persoon, maar die kun je wel heel makkelijk verdubbelen. Mmm, een lactosevrije alcoholvrije scroppino. Lekker om tussen een gerecht door te serveren voor bijvoorbeeld bij de feestdagen. Maar ook een aanrader als toetje. En super simpel om te maken met slechts 3 ingrediënten. Easy peasy toch? Eerder vertelde ik jullie al dat ik een leuke samenwerking met Professor Grunschnabel had. Echt wauw, wat een heerlijk ijs en wat een smaakexplosies in de mond zeg. Maar daar kunnen jullie alles over lezen in mijn blog die ik laatst geschreven heb, voordat ik er weer opnieuw met veel enthousiasme over begin te vertellen. Deze link vind je trouwens onderaan dit recept. Ook maakte ik vorige week al een scroppino met het vegan ijs maar dan met alcohol, deze staat al op de site (link onderaan). Ik serveerde deze als toetje. Vrienden kwamen pizza's eten uit de pizzarette en als toetje had ik scroppino's met alcohol en één alcoholvrije scroppino gemaakt. Want mijn vriendin is zwanger, en ik vond het wel leuk dat ze ook lekker mee kon doen natuurlijk. Dat weet ik van mezelf nog dat het dan extra leuk is als er ook aan jou gedacht wordt, ook wordt je niet lekker teut als de rest. Je doet toch mee haha. Daarbij serveerde ik ook nog heerlijke lactosevrije cheesecakeballetjes. Deze komen binnenkort online. Eens een keer een ander toetje, maar het viel goed in de smaak kan ik je vertellen.
Scroppino met Orange Jasmin Yuzu Professor GrunschnabelDoor Corine DekkerDit recept is voor 2 personen. Ik mocht 10 verschillende soorten vegan (dus ook lactosevrij) ijs van Professor Grunschnabel proeven. Ik heb daar al een leuke blog over geschreven (zie onderaan dit recept). Zo ik kende heel veel soorten ijs nog niet, en deze smaak Orange Jasmin Yuzu ook niet. Bij de eerste hap bevind je je gelijk in tropische sferen dat verzeker ik je, al is het hartje zomer of winter. Zo lekker fris door de sinaasappel-citroen smaak en dit ijs is lekker romig. En toen kwam ik op het idee om er een heerlijke scroppino mee te maken ik zag een heerlijk recept bij Cocktailicious en heb dit verdubbeld. Dit staat al heel lang op mijn lijstje. Wat is het nu eigenlijk? Scroppino is een cocktail en spoom, een drankje met ijs dat als tussengerecht of nagerecht tijdens een diner wordt gebruikt. Ze noemen het ook weleens een sgroppino maar dan wordt het met de garde geklopt. Wij hebben het deze keer als toetje gegeten met cheesecakeballetjes (binnenkort online) maar bijvoorbeeld voor de feestdagen kun je het ook prima als tussengerecht gebruiken. Ze gebruiken vaak sorbetijs maar ik dacht ik ga het gewoon eens met dit ijs proberen en het is echt super lekker geworden. Binnenkort komt er ook nog een alcoholvrije scroppino op de site. Heb jij ook een lekker recept bedacht wat ik met het ijs van Professor Grunschnabel kan maken? Laat het achter op mijn social media of mail naar info@lactosevrijeten.nl. Wie weet maak jij kans op maar liefst 8 potten ijs.
Salade met courgette en lactosevrije witte kaasblokjesDoor Corine DekkerDIt recept is voor 4 personen. Hou jij ook zo van salades? Dit is een lekkere twist op de Italiaanse salade van Rebecca (recept vind je onderaan). Zij had deze ook weer gestuurd, ze had alleen komkommer gebruikt en die had ik niet in huis. Ik had bij het groentestalletje aan de dijk bij ons een 'komkommer' gekocht dacht ik. Maar dat bleek toch een courgette te zijn toen ik hem proefde haha. Ze leken zo erg op elkaar. Nou en ik kan je vertellen dat het ook hartstikke lekker was. Maar lijkt komkommer je lekkerder? Dan kan je die natuurlijk ook gebruiken. En je kunt de courgette ook raspen met een dunschiller zodat je mooie plakjes krijgt, maar ik vond blokjes net zo makkelijk en lekker. Snij je gedroogde tomaatjes goed fijn voor het lekkerste resultaat. De lactosevrije witte kaas van Apetina is sinds kort te koop bij Jumbo. Zo lekker en zo fijn om in huis te hebben. Je gooit ze makkelijk over een salade en dat is dan echt even een extra geniet momentje. En de kaas is al zout dus heb ik geen extra zout toegevoegd maar wel een snufje peper. Wil je nu meer lezen over de lactosevrije witte kaasblokjes? Lees de blog onderaan dit recept eens. Heerlijk om te serveren bij de bqq of gourmet of wat dacht je bij gebakken aardappeltjes en een heerlijk stukje vlees?
Huzarensalade met hamblokjes lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 6 personen. De kant en klare huzarensalade van het eigen merk van de Albert Heijn en de Jumbo is lactosevrij. Voor de rest heb ik nog geen kant en klare huzarensalade gevonden. Dus werd het hoog tijd dat ik zelf eens aan de slag ging. Het is even een werkje, maar absoluut niet moeilijk. Kwestie van aardappels koken en groente snijden. Neem er je tijd voor en je zult zien dat dat zeker beloond wordt. En een geniale tip van mijn vriendin (zij is tupperware consulente) schaf de micro cook aan. Dit is een schaaltje voor in de magnetron en daar kook je in 10 minuten je aardappels mee. Geen gedoe voor de rest, echt in een kleine 10 minuten zijn ze klaar. Echt geniaal, deze heb ik in de kringloop voor €1,50 op de kop getikt (dankzij haar, anders had ik hem laten staan). Heel blij mee, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon in een kookpan koken. Gebruik niet de kant en klare hamblokjes uit de koeling, maar koop een blik ham. Deze vind je bij de droge worst etc. Dat geeft zoveel meer smaak aan je salade. Wij zijn dol op deze ham, deze is lekker zacht van smaak. Ik had de huzarensalade grof gelaten, maar omdat onze zoon nog weleens wat moeilijk kan doen met stukjes groente had ik alles even fijn gemaakt met de staafmixer. En jawel mijn intuïtie klopte want hij had zo zijn bordje huzarensalade leeg gegeten. En ik nam tussendoor een hap en ik vond het ook super lekker, nu komt hij meer in de buurt van de huzarensalade uit de supermarkt. Dus dat is ook een leuke tip, haal de staafmixer er even doorheen en maak hem dan mooi op. Over de staafmixer gesproken deze gebruik ik bijna elke dag. Dat is nou echt zo'n apparaat die ik niet kan missen in de keuken. Dit is dus een heerlijk bijgerecht om te serveren bij het gourmetten of de barbecue.
Gember smoothie met kiwi en banaan lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 1 groot glas of verdeel het over 2 kleine glaasjes gember smoothie. Heb je een powerboost nodig? Maak deze super gezonde gember smoothie dan eens. Ik ben helemaal verslaafd aan het gembersap van GoNow. Ken jij hier ook al alle voordelen van? Ik heb er laatst een blogje over geschreven, de blog vind je onderaan dit recept. Ze geven een boost voor je immuunsysteem. Je kunt het sap heel eenvoudig mixen met een kop thee, (bruisend) water of vruchtensappen. Maar je kunt ze ook mengen door een smoothie, daar is dit recept het bewijs van. Deze producten leerde ik kennen op de Gezondheidsbeurs in Utrecht waar ik met mijn schoonzusje beide sap en shot smaken gember en kurkuma proefde. Ik was gelijk om omdat ik erg benieuwd was naar de werking van gember en kurkuma. En ik gebruik ze elke dag en heb er echt baat bij. Omdat ze ook zorgen voor een goede spijsvertering en dat is bij mensen met een lactose-intolerantie erg belangrijk. Spijsvertering is ‘het verteren van spijzen (voedsel)’. Dat wil zeggen het afbreken van voedsel tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. De voedingsstoffen worden omgezet in energie. Of er worden bouwstoffen van gemaakt. Bouwstoffen zijn nodig om te groeien of om beschadigde cellen in het lichaam te vervangen. Wil je snel ontbijten? Voeg er dan 2 eetlepels havermout aan toe en maak deze ook fijn. Ik heb er afgelopen Zondag van genoten en ik vond het heerlijk, en zo heb je in een kleine handomdraai een snel ontbijt.
1 2 3 4

Hier vind je allemaal lactosevrije recepten voor het ontbijt, lunch, tussendoortjes zoals koekjes en gebak, voorgerechten, avondeten en toetjes. De keuze is reuze! En je zult zien vooral in het begin van je lactose-intolerantie heb je echt een steuntje in de rug nodig. Zodra je eenmaal weet wat je wel en niet kunt verdragen gaat het je steeds makkelijker af.

Het is helemaal niet moeilijk om zelf te koken met een lactose-intolerantie. Maar je moet net even weten welke ingrediënten je moet gebruiken die lactosevrij zijn. En daar help ik je mee, want alles staat netjes aan gegeven in mijn recepten. Ik krijg ook regelmatig lactosevrije recepten van bezoekers op gestuurd en deze deel ik dan ook graag met jullie. Zodat jullie ook weer nieuwe inspiratie krijgen om zelf de keuken in te duiken.

Vaak met wat kleine aanpassingen is een gerecht al lactosevrij. Je kunt het ook altijd nog naar eigen ingevingen aanpassen, dat vermeld ik er ook vaak bij. Want sommige mensen kunnen geen sporen van lactose verdragen. En ik gebruik zelf vaak wel lactosearme melk maar dan kun je natuurlijk ook plantaardige melk gebruiken.

Als je een recept gemaakt hebt mag je me natuurlijk altijd noemen op social media. Dat vinden we alleen maar leuk!