Recepten

Recepten door Corine Dekker
Bekijk alle recepten
Ciabattina met linzen en een lactosevrije dressingDoor Corine DekkerDit recept is voor 1 persoon. Het was 1 November World Vegan Day, een dag waar wereldwijd wordt gevierd dat veganisme bijdraagt aan een betere wereld voor mens, dier en planeet. Ik kreeg een Never Bean So Happy pakket in samenwerking met Hak en Happylife Pr. En daarom heb ik die Zondag wat heerlijks gemaakt voor de lunch. Deze ciabattina dus met zomaar wat producten die ik in huis had. Zo ontstaan de meeste recepten bij mij in de keuken. Een lekkere ciabattina (mini ciabatta) met tahin, linzen, tomaatjes, komkommer, rucola, pijnboompitten en een heerlijke dressing. Ik deelde het recept al op mijn social media, maar ik wilde hem ook graag nog even delen op de website. Ik durf het bijna niet te zeggen maar dit is de eerste keer in mijn leven dat ik linzen heb gegeten. En ik vond ze echt lekker, ik had verwacht dat er een veel sterkere smaak aan zou zitten. En ze zijn ook nog eens super gezond en lief voor onze planeet. Wat wil je nog meer? Dit broodje is heerlijk voor de lunch, gezond belegd en echt eens een keer wat anders. Dit recept is voor 1 persoon, maar je kunt het natuurlijk heel makkelijk verdubbelen. Zodat je er met meerder mensen van kunt smullen. Ik kocht de ciabattina broodjes bij de Jumbo, bij de Albert Heijn hebben ze ze ook lactosevrij.
Laagjes dessert met aardbeien en bastogne lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 2 personen. Het zijn flinke toetjes, dus heb je mindere trek dan kun je ze ook makkelijk in 4 kleine glaasjes verdelen. Zoek je nog een lekker toetje? Dan is dit laagjes dessert hetgeen wat je zoekt. Het is super makkelijk om te maken, en hij is ook nog eens super lekker. Ik had dit alternatief voor yoghurt met aardbei van Koko nog nooit gegeten. Het is gemaakt van vers geperste kokosnootmelk en gefermenteerd met levende zuivelvrije yoghurtculturen. Om hem iets romiger te maken heb ik hem gemengd met lactosevrije slagroom van MinusL, maar je kunt natuurlijk ook Alpro gebruiken. Er is veel vraag naar simpele lactosevrije toetjes. Dus daar ga ik de komende tijd zeker mee aan de slag. De kokosyoghurt heb ik gekocht bij Jumbo en is volledig lactosevrij (link vind je onderaan dit recept). Als je Alpro slagroom gebruikt is heel dit toetje volledig lactosevrij, dat is fijn om te weten als je ook geen sporen van lactose kan verdragen. Bastogne koekjes, het waren mijn lievelings koekjes en dat zijn ze nog steeds. Want gelukkig zijn ze lactosevrij. Er zit zo'n heerlijke smaak aan. Ik gebruik ze dan ook graag met toetjes of zelfgemaakte lactosevrije taarten om net dat heerlijke extra smaakje eraan te geven. Omdat de aardbeienkokos en de bastogne al zoet zijn vind ik het een heerlijke combinatie met de aardbeien. Maar ben jij nou een echte zoetekauw? Dan kun je ook aardbeienjam of taart en vlaaifruit van Hak gebruiken. En dat is helemaal snel gepiept.
Pompoenrisotto van Tiffany lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Risotto is één van mijn lievelings hoofdgerechten. Ik heb ook al meerdere recepten voor risotto gemaakt. Maar nu kwam ik bij Tiffskitchenblog (link onderaan) een heerlijk recept tegen voor pompoenrisotto. Ik maakte ook al eerder granola van haar blog, die hier regelmatig in de oven staat. Maaar ik had toevallig nog een pompoen liggen. Dus besloot ik dit recept te maken. Ik maak er ook altijd graag pompoensoep van, maar dat die heb ik al zo vaak gemaakt ik vond het wel leuk om eens een keer wat anders te maken wat ik nog nooit gemaakt had. Ik weet dat de pompoen snijden altijd een heel pittig karweitje is. Ik heb de pompoen daarom ook eerst in de magnetron warm gemaakt. Zo ga je te werk: Prik diepe gaatjes in de pompoen met een vork. Leg hem 2 minuten in de magnetron op vol vermogen. Die gaatjes moet je niet vergeten want als je die vergeet, ontploft de pompoen. Laat de pompoen nog een paar minuten afkoelen in de magnetron. Snij de zachte pompoen doormidden en haal de pitjes eruit door middel van een lepel. Echt een gouden tip die ik een keer ergens gehoord heb. En een tipje voor de bouillon, ik kook tegenwoordig het water en dan los ik hier de bouillontabletten in op. Ik schenk de bouillon in een maatbeker en zo kan ik makkelijk het water toevoegen aan de risotto. Als jij geen Parmezaanse kaas verdragen kan kun je ook plantaardige kaas of Hollandse harde belegen of oude kaas gebruiken. Kijk voor jezelf wat jij hebben kan. En hou je van een beetje vlees door je risotto? Dan zou ik spekjes toevoegen, risotto en spekjes zijn wat betreft mij een super goede combinatie samen. Ik merk zelf dat ik totaal geen vlees gemist heb.
Bami zonder pakjes en zakjes lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor ongeveer 4-6 personen. Bami, iedereen maakt het. Maar meestal wel met een verpakking. Mijn ouders eten ook zoooo vaak bami. Die vinden de verpakkingen van de Aldi het lekkerst. Nou ze moeten dit recept maar eens proeven dan willen ze die niet meer haha. Nee grapje, maar ik vind het juist leuk om zonder pakjes of zakjes te koken en mijn moeder weer niet. Maar die hoeft ook geen ingrediëntenlijsten te lezen. Ik ben dat soms echt zo zat. En wat dacht je van de mensen die zelfs ook geen sporen van melk kunnen verdragen? Dan 'moet' je wel zelf aan de slag. Ik ben heel blij dat ik wel wat kan verdragen want anders is het nog een ergere zoektocht. Maar deze bami is natuurlijk weer met ingrediënten ontstaan die ik mijn keukenkastjes had staan. Dat gebeurd hier eigenlijk heel vaak moet ik eerlijk bekennen. En ik had onwijs veel kruiden, sommige die ik helemaal vergeten was. Kruiden geven zoveel meer smaak aan je gerecht. Je kunt natuurlijk ook iets meer kruiden toevoegen daar kan jij zelf mee spelen. De chilisaus geeft er een lekkere pit aan. Natuurlijk hoort hier lactosevrije satésaus (link van het recept vind je onderaan), kroepoek en een gebakken eitje bij. Je kunt ook de kant en klare lactosevrije satésaus gebruiken zoals: - satésaus Remia kant en klaar en die jezelf aan moet met maken met lactosevrije melk of water - satésaus hot/ ketjap Remia - Inproba - pittige Surinaamse pindasaus Aldi – bakjes satesaus Lidl - bakjes sate Aldi - satesaus Hela (lactosevrij en glutenvrij) - saté ajam met pindasaus en saté babi met pindasaus AH - zakje marinade sate (kan melk bevatten)/ javaanse pinda satesaus/ satesaus pikant Conimex
Aardappelpannetje met sperziebonen lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 2-3 personen. Dit heerlijke recept voor een makkelijk aardappelpannetje met sperziebonen en spekjes stuurde Rebecca naar me op. Een heerlijk recept weer, zoiets miste ik altijd nog. Dus ook ik ben hier heel erg blij mee, we vonden het allemaal erg lekker. Dus ook dit recept van Rebecca komt hier vaker op tafel. Je kunt de spekjes eerst ook knapperig bakken en de pan even af spoelen dat scheelt weer een pan minder met de vaat dacht ik later. Ik kreeg laatst de vraag hoe ik mijn aardappeltjes altijd gaar kreeg? Nou daar heb ik wat op gevonden, want ook hier was alles nog niet gaar terwijl het dan echt een hele tijd op het vuur had gestaan. Mijn man zei toen we net samen woonden (lees: al 6 jaar geleden), probeer eens even de deksel op de pan te doen dan stomen ze misschien iets beter gaar. En sindsdien doe ik het ook zo, ook met de aardappelschijfjes, en het werkt perfect. We hebben sindsdien perfecte krieltjes, aardappelblokjes of aardappelschijfjes. Lekker met een korstje en geen slappe troep of aardappeltjes die niet gaar zijn. Je kunt met dit recept voor een aardappelpannetje ook eindeloos variëren; wat dacht je van kip, courgette of paprika erdoorheen? Dat is net wat jij lekker vind. Benieuwd naar andere recepten van Rebecca? Onder dit recept staan wat links met heerlijke inspiratie.
Stoofvlees van Hugo met Leffe bruin lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Bij mijn schoonouders hadden ze een paar weken geleden de hele keuken op zijn kop staan. Ze hebben een nieuwe keuken laten zetten, en wauw wat is die mooi geworden zeg. Eten koken deden ze in de schuur. En ik zei toen op Zondag, kom hier gezellig eten ik maak een pan met stoofvlees. Zo gezegd zo gedaan. Voor de eerste keer stoofvlees gemaakt in mijn leven. En dit ga ik zeker nog vaker doen, man wat een lekker recept is dit zeg. Het recept komt uit het Leffe kookboek, wat je destijds eens kreeg bij een grote fles Leffe blond. Ik had er nog nooit iets uit gemaakt, dus het werd het hoog tijd. Want er staan echt verrukkelijke recepten in die Fiona de Lange en Hugo Kennis samen hebben gemaakt. Hugo is verantwoordelijk voor de recepten en Fiona voor het matchen van de biertjes met het stoofvlees en andere recepten. Je kunt het nu ook nog kopen bij Bol.com, link vind je onderaan. Ik heb het nu al 2 keer gemaakt, en heb ook het recept iets aan gepast. Natuurlijk heb ik hem aangepast zodat hij lactosevrij is. En ik heb geschrapte wortels gebruikt i.p.v. winterpeen, de uien heb ik vervangen door (het groen van de) lente-ui, de knoflook heb ik weggelaten en daarom heb ik een flinke snuf knoflookpoeder toegevoegd. Knoflook en uien reageert mijn buik niet lekker op daarom heb ik het aangepast. En voor de bouillon heb ik een half rundvlees bouillonblokje van Maggi gebruikt (kan sporen van melk bevatten) en 200ml gekookt water uit de waterkoker. Ga jij na het lezen ook aan de slag? Of heb jij het ook al eerder eens gemaakt?
Banaan uit de oven met Professor Grunschnabel ijsDoor Corine DekkerDit recept is voor 2 personen. Dacht jij ook dat je dit recept voor banaan met chocola alleen van de bbq kon eten? Dan heb je het mis, ook in de oven kun je dit verrukkelijke toetje klaar maken. En iedereen kan het want het is super simpel. Dus geen smoesjes meer dat jij geen keukenprinses bent, want dat hoef je voor dit recept echt niet te zijn haha. Ik gebruikte de vegan chocolade van Maître Mathis. Dat is heerlijke melkchocolade op basis van rijstmelk. Zo lekker, ik bestel deze altijd online bij de Albert Heijn. En net zoals de chocola kun je ook het ijs van Professor Grunschnabel scoren bij de Appie, online staan er maar 2 soorten. In de winkel hebben ze ook deze chocolade smaak, en je kunt er naar vragen en hopelijk nemen ze dan meer smaken op in hun assortiment. Sinds kort verkopen ze het ijs ook bij Vomar supermarkten. Maar ook bij speciaalzaken, delicatessenwinkels, diverse horeca (van afhaal Thai tot sterrentent) en diverse biologische supermarkten zijn ze te koop. Hieronder vind je o.a. links van de Albert Heijn en mijn blog waar alle informatie over het ijs te vinden is. En hieronder staat ook de link van de store locator, zo kun je het dichtstbijzijnde verkooppunt bij jou in de buurt vinden. Laatst vroeg ik jullie of jullie nog een lekker recept met het lactosevrije vegan ijs van Professor Grunschnabel wisten? Daarmee kon je 8 potten van deze heerlijke smaakexplosies winnen. Ik had de 3 lekkerste recepten op een briefje geschreven. Eentje die mij heel lekker leek, eentje die mijn man erg lekker leek en eentje hebben we er samen uitgekozen. Nou mijn man vond deze banaan met chocoladeijs het lekkerst en deze trok ik er ook uit! Super leuk. Iedereen nogmaals heel erg bedankt voor het meedoen! De winnaar is al op de hoogte gebracht. En ze vond het heel erg leuk, en ik vond het weer heel leuk om met dit recept aan de slag te gaan. Ik ben niet gelijk maar wat later aan de slag gegaan, ik wilde percé de vegan melk chocolade gebruiken en daar moest ik weer een week op wachten omdat ik altijd online bestel. Maar je kunt natuurlijk ook pure chocola gebruiken (kijk altijd op de verpakking of deze geen lactose bevat). De banaan was bij mij als iets rijper, je kunt ook iets minder rijpere banaan gebruiken. Nu kwam er wat vocht uit, dat heb je dan minder.
Klassieke risotto met tuinkruiden lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept voor klassieke risotto is voor 4 personen. Risotto, mij kun je hier echt voor wakker maken. Ik ben er zo gek op. Ik maak het altijd alleen met water maar nu wilde ik het toch ook eens met een scheutje droge witte wijn proberen. En wat dacht je ervan om als laatste Parmezaanse kaas erdoor te smelten. Daar wordt de klassieke risotto rijst nog smeuïger van. Kijk voor jezelf of je deze verdragen kan, ik kan de zakjes Parrano geraspt heel goed verdragen. En die heb ik ook standaard in mijn koelkast liggen. Ooit heb ik eens in een restaurant klassieke risotto gegeten, daar hadden ze toen ook alleen wat groente aan toegevoegd. Ik dacht dat kan ik ook doen met alleen maar tuinkruiden. En zo krijg je een vegetarische risotto die echt heel erg lekker is. En je kunt er bijvoorbeeld ook nog vlees aan toevoegen. Zo vind ik persoonlijk spekjes en risotto een gouden combinatie. Iets meer over de tuinkruiden, deze komen uit mijn eigen tuintje. Daar ben ik stiekem toch wel trots op. Want ik heb al 2 jaar een groentetuintje gehad, maar elke mislukte het voor de helft. Wij hebben altijd heel veel last van witte vlieg. En ik kreeg het er gewoon niet uit, of sommige groente sloegen gewoon niet aan. Maar mijn kruiden deden het altijd goed. Dus dit jaar heb ik mijn groentetuintje gelaten voor wat hij was en heb ik wat extra kruiden gekocht. En dat ga ik volgend jaar weer doen, dat kan zomaar niet mislukken en het geeft zoveel smaak aan je gerechten. Aanrader dus! Nu ga ik het laatste nog even knippen en invriezen zodat ik van de winter ook een lekker voorraadje heb. De rozemarijn heeft vorige winter overleefd dus dat gaan we deze winter gewoon weer proberen.
Cheesecakeballetjes met speculaas lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen en je krijgt ongeveer 12 lactosevrije cheesecakeballetjes. Mmmm, wie is er nu niet gek op lactosevrije cheesecake? Alleen je hebt misschien niet altijd zin om een hele taart te bakken. Dan zijn deze lactosevrije cheesecakeballetjes een recept voor jou. Ik kwam ze tegen bij NomNombakerylactosefree op instagram (link onderaan). Erg leuk om haar te volgen, er komt een heleboel lekkers voorbij. Deze balletjes zijn ook geweldig, ze zijn super simpel en leuk om te maken met lactosearme roomkaas. Ik gebruikte die van MinusL. Maar je kunt ook vegan roomkaas gebruiken natuurlijk van Violife bijvoorbeeld. De roomkaas van Arla lactofree is wat zachter dus ik weet niet of het daarmee lukt. Ze maakte ook al eerder de oreo cheeseballetjes. Maar helaas had ik geen oreo's in huis maar wel biscuits en speculaas. De volgende keer probeer ik het eens met oreo's. Want dat zal ook zeker goed smaken, deze kunnen melk bevatten. Ze had nu lotus speculaas gebruikt maar ook deze had ik niet in huis, dus ik gebruikte 5 thee biscuits en 5 bastogne koekjes voor deze lactosevrije cheesecakeballetjes. Zo kun je er eindeloos mee variëren zie je wel. Serveer ze bij een bolletje lactosevrij ijs of wat dacht je bij een bakje koffie?
1 2 3 39

Hier vind je allemaal lactosevrije recepten voor het ontbijt, lunch, tussendoortjes zoals koekjes en gebak, voorgerechten, avondeten en toetjes. De keuze is reuze! En je zult zien vooral in het begin van je lactose-intolerantie heb je echt een steuntje in de rug nodig. Zodra je eenmaal weet wat je wel en niet kunt verdragen gaat het je steeds makkelijker af.

Het is helemaal niet moeilijk om zelf te koken met een lactose-intolerantie. Maar je moet net even weten welke ingrediënten je moet gebruiken die lactosevrij zijn. En daar help ik je mee, want alles staat netjes aan gegeven in mijn recepten. Ik krijg ook regelmatig lactosevrije recepten van bezoekers op gestuurd en deze deel ik dan ook graag met jullie. Zodat jullie ook weer nieuwe inspiratie krijgen om zelf de keuken in te duiken.

Vaak met wat kleine aanpassingen is een gerecht al lactosevrij. Je kunt het ook altijd nog naar eigen ingevingen aanpassen, dat vermeld ik er ook vaak bij. Want sommige mensen kunnen geen sporen van lactose verdragen. En ik gebruik zelf vaak wel lactosearme melk maar dan kun je natuurlijk ook plantaardige melk gebruiken.

Als je een recept gemaakt hebt mag je me natuurlijk altijd noemen op social media. Dat vinden we alleen maar leuk!