Kerstkrans met amandelspijs lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 16 stukken.

Je kan er dus met heel de familie van smullen. Of je kunt natuurlijk ook een stukje in de diepvries doen. Wij zijn dol op amandelspijs, daarom wordt hij ieder jaar ook wel gemaakt hier. Ik maakte vorig jaar de banketletters voor Sinterklaas en met Pasen maakte ik een banketstaaf. Nu heb ik het dubbele recept gebruikt en er een lactosevrije kerstkrans van gemaakt.

Mijn schoonmoeder appte me of ik nog amandelspijs van de bakker kon gebruiken. Die had zij ook weer gehad van een vriendin. Dat wilde ik wel, mmm heerlijk! Ik heb er 600 gram vanaf gehouden de rest heb ik ingevroren. Daar kan ik binnenkort nog wat lekkers mee maken.

*Fructosearm: Kijk voor jezelf hoeveel amandelen je verdragen kan. Bij mij gaat een klein stukje goed. Strooi er geen poedersuiker maar druivensuiker overheen.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd30 minutenTotale tijd40 minuten

 1 rol vers bladerdeeg uit de koeling Tante Fanny/ Jumbo/ Albert Heijn/ Aldi (0,01/100g)
 600 g zelfgemaakt amandelspijs of amandelspijs Dr Oetker (kan sporen van melk bevatten)
 1 ei voor amandelspijs en 1 ei voor bestrijken
 Voor de garnering:
 13 witte amandelen
 13 gedroogde cranberry's
 poedersuiker

1

Verwarm de oven voor op 220 graden (oventijd 25-30 minuten).

2

Haal de bladerdeeg 10 minuutjes van te voren uit de koelkast voordat je ermee aan de slag gaat en snij het in de lengte doormidden.

3

Gebruik 2 pakjes amandelspijs van Dr. Oetker (300 gram, kan sporen van melk bevatten) en voeg alleen nog het halve ei toe (zie instructies op verpakking). Je kunt het ook het zelfgemaakte amandelspijs maken en gebruiken (recept staat onderaan dit recept).

4

Maak met je handen van allebei de stukken amandelspijs een lange rol, net zo lang als het bladerdeeg. En leg dat in het midden van de stroken bladerdeeg.

5

Rol het bladerdeeg dicht en vouw de naad dicht met je handen.

6

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier allebei de stroken op met de naad naar onderen vorm er een krans (rondje) van.

7

Klop het ei los en smeer de letter in met los geklopte ei door middel van een kwastje.

8

Druk de amandelen en de cranberry's om en om in het bladerdeeg.

9

Bak de banketletter in 25-30 minuten gaar.

10

Als hij uit de oven komt kun je er nog een beetje poedersuiker overheen strooien voor een mooi eindresultaat.

11

12


Zelfgemaakt amandelspijs - lactosevrijeten

Ingredienten

 1 rol vers bladerdeeg uit de koeling Tante Fanny/ Jumbo/ Albert Heijn/ Aldi (0,01/100g)
 600 g zelfgemaakt amandelspijs of amandelspijs Dr Oetker (kan sporen van melk bevatten)
 1 ei voor amandelspijs en 1 ei voor bestrijken
 Voor de garnering:
 13 witte amandelen
 13 gedroogde cranberry's
 poedersuiker

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 220 graden (oventijd 25-30 minuten).

2

Haal de bladerdeeg 10 minuutjes van te voren uit de koelkast voordat je ermee aan de slag gaat en snij het in de lengte doormidden.

3

Gebruik 2 pakjes amandelspijs van Dr. Oetker (300 gram, kan sporen van melk bevatten) en voeg alleen nog het halve ei toe (zie instructies op verpakking). Je kunt het ook het zelfgemaakte amandelspijs maken en gebruiken (recept staat onderaan dit recept).

4

Maak met je handen van allebei de stukken amandelspijs een lange rol, net zo lang als het bladerdeeg. En leg dat in het midden van de stroken bladerdeeg.

5

Rol het bladerdeeg dicht en vouw de naad dicht met je handen.

6

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier allebei de stroken op met de naad naar onderen vorm er een krans (rondje) van.

7

Klop het ei los en smeer de letter in met los geklopte ei door middel van een kwastje.

8

Druk de amandelen en de cranberry's om en om in het bladerdeeg.

9

Bak de banketletter in 25-30 minuten gaar.

10

Als hij uit de oven komt kun je er nog een beetje poedersuiker overheen strooien voor een mooi eindresultaat.

11

12

Kerstkrans met amandelspijs lactosevrij