Sushi maken met de bazooka/sushimaker

Zelf gemaakte sushi:
Ben jij ook zo gek op sushi? Ik kreeg veel reacties op mijn stories dat jullie hierna benieuwd waren hoe ik te werk ging met de bazooka/sushimaker. En er werd ook gevraagd of ik hier een blogje over wilde schrijven. En natuurlijk wil ik dat doen. Wij zijn echt gek op sushi, maar om dat nu elke keer te bestellen vinden we zonde van het geld. Af en toe trakteren we ons zelf hier wel op hoor. Maar goedkoop is het niet, en dat snap je wanneer je zelf een keer aan de slag bent gegaan. Het kost best wel veel tijd, ik ben meestal een uurtje bezig voor 2 personen. Maar dat neemt niet weg dat het niet leuk is om te doen want ik doe het altijd heel graag. Maar ik neem er altijd wel de tijd voor. De sushi rijst kun je het beste al van te voren koken zo is hij goed afgekoeld wanneer je aan de slag wilt gaan.

Sushi maken met starterskit:
2 jaar geleden schreef ik ook al een leuke blog over sushi maken. Maar toen gebruikte ik de bamboemat. Ik kocht de starterskit en daar zat alles in. Deze heb ik nog steeds, maar ik zag in het magazine van Lekker en Simpel wat rond de Kerst uit kwam deze bazooka. En dat leek me wel interessant. Dus deze heb ik mezelf dus ook cadeau gedaan voor Kerst. Het is altijd best wel een geklieder. En het leek me gewoon dat het makkelijker moest kunnen. Terwijl ik het al wel steeds beter onder de knie had. Oefening baart kunst hè?

sushi

Eerste gebruik bazooka:
Ik kocht de bazooka al als Kerstcadeautje vorig jaar voor mezelf bij Bol.com. Zolang wil ik dus ook al deze blog schrijven haha. De eerste keer dat ik hem gebruikte heb ik netjes de gebruiksaanwijzing gevolgd maar het werkte voor geen meter. Dat geef ik eerlijk toe. Ik heb de bamboemat weer uit de kast getrokken en ben daar verder mee aan de slag gegaan. Ik had het gedeeld op social media, ik geloof in mijn verhaal op instagram. En toen kreeg ik de tip van een volger dat ik er echt veel rijst in moest doen. Dus een paar maanden later waagde ik een nieuwe poging. En inderdaad, hij deed het nu geweldig. Je hebt dus echt wel meer rijst nodig dan wanneer je het met een bamboemat doet vind ik. Maar je kunt hem ook wat royaler vullen met vis, vlees of groente.

Heel leuk om te zien hoe sushirijst met vulling op je zeewier glijd. Het ziet er zeer professioneel uit. Ik kan hem dus ook echt iedereen aanraden. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe ik te werk ging. En wat ik deze keer allemaal voor vlees, vis en groente gebruikt heb. Maar ik zeg er wel bij, je moet het wel een paar keer gedaan hebben om er handigheid mee te krijgen. Maar geef het de tijd en jou sushi ziet er dalijk net zo mooi uit als die van mij. Ik vind het zelf maken niet alleen heel erg leuk, ook al kost het dik een uur van je tijd. Maar het is ook nog eens stukken voordeliger. Win win dus!

Bereiding:
Je begint met het koken van de sushirijst. Je kunt de Saitaku sushirijst gebruiken, volg de instructies op de verpakking. Doe 500 gram sushirijst in 700 ml koud water en breng aan de kook. Laat gedurende 10 minuten zachtjes onder deksel doorkoken. Zet het vuur uit en laat de sushirijst gedurende 15 minuten staan met de deksel op de pan. Belangrijk: Haal gedurende 15 minuten de deksel niet van de pan.

Ondertussen verwarm je 10 eetlepels rijstazijn, 2 theelepels suiker en 2 theelepels zout in een kookpan. Als alles opgelost is roer je het door de afgekoelde sushirijst.

Snij ondertussen de groente, vlees en vis:
Snij je komkommer in reepjes, avocado in stukjes en de lente ui net zolang als het vel nori zeewier. Bak je kipschnitzels (let op verpakking) en snij in stukjes, net zoals de gerookte zalm enz. En zet je sausjes klaar, ik had deze keer wat woksausjes van Go-tan gebruikt. Heerlijk!!

Nu gaan we aan de slag met sushimaker/bazooka:
Nu alles klaar staat kunnen we aan de slag.

Vet de binnenkant van de Sushimaker/bazooka in met een beetje olie.

Plaats de rijst in de Sushimaker.

Druk lichtjes met de staaf een geul in het midden van de rijst.

Voeg ingrediënten toe.

Sluit de Sushi maker met de dop.

Maak een paar draaibewegingen en de sushirol is klaar.

Rol de sushirol in een noriblad. Let op leg het norivel met de glimmende kant naar beneden.

Gebruik een scherp mes om de sushirol in perfecte plakken te snijden! En doop eventueel tussendoor in een beetje water.

Heerlijk met sojasaus!!!


Sushi nigiri:
Ook zonder bazooka maakte ik nog 2 extra soorten, ik had nog best veel rijst over. Sushi nigiri, ken jij dat? Super simpel om te maken maar het ziet er wel super luxe uit.

Vorm met natte handen rechthoekjes van de sushirijst. Snij de gerookte zalm ook in die vorm en leg er voorzichtig op. Je kunt ook nog een reepje van het norivel knippen en dat eroverheen leggen.

Uru­ma­ki sus­hi (in­si­de out roll):
Pak een stukje vershoudfolie en leg op je bamboe mat. Knip een norivel door. Leg met de glanzende kant naar beneden. Druk er helemaal de rijst op. Rooster wat zwarte/witte sesamzaadjes en strooi deze er bovenop. Draai het zeewier om. Leg daar je vulling op, en rol weer op met de mat. En plak weer vast met wat water aan je vingers. Zie je hoe leuk, nu heb je 3 verschillende soorten sushi.
sushi
sushi

Hopelijk vond je het weer een leuke blog, en heb je hem met veel plezier gelezen.  Volg je me ook al op facebook en instagram daar vind je nog veel meer lactosevrije tips. En heb je zelf een lactosevrij product of recept ontdekt? Laat het me dan weten, zodat ik het met de rest kan delen.