Pannenkoeken lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorie, MoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 6 personen.

Dit recept voor pannenkoeken komt uit het kookboek van mijn oma. Maar natuurlijk vind je overal recepten voor pannenkoeken. Je hoeft alleen de melk maar te vervangen door lactosearme of plantaardige melk en dan kun ook jij met een lactose-intolerantie heerlijk smullen van zelfgebakken pannenkoeken.

Heel veel mixen zijn ook lactosevrij (sommige kunnen sporen van melk bevatten, pas daar dus mee op als jij eventuele sporen niet verdragen kan). Ik maak het altijd zelf, een kleine moeite vind ik en net zo lekker.

Heb je er nog over? Vries ze in. Maar wij vinden ze de volgende dag ook nog heel lekker, koud of warm met een beetje poedersuiker en stroop. In het recept leg ik je ook uit hoe je heel gemakkelijk bananen, kaas en spek pannenkoeken kan bakken. Gebruik de kaas die jij verdragen kan, blog over kaas staat onderaan dit recept ook die van de verschillende soorten lactosearme en plantaardige melk.

*Fructosearm: Als je geen tarwe verdragen kan gebruik dan speltbloem.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd20 minutenTotale tijd30 minuten

 500 g bloem
 1 l lactosearme melk MinusL/Arla lactofree/Campina/ Lidl/ Aldi of plantaardige melk
 2 eieren
 1 zakje vanillesuiker
 flinke snuf zout
 vloeibare plantaardige boter (Jumbomerk/Ah) of wajang/plantenmargarine

1

Doe water in de theekoker, en laat koken. Pak een kookpan en doe daar het water in. Zet er een rond bord op, zodat het bord lekker warm wordt. Dan blijven je pannenkoeken straks ook lekker warm.

2

Doe de bloem in een kom en voeg wat melk toe. Roer even goed door met een spatel, en zorg dat alle klontjes weg zijn. Voeg de eieren, het snufje zout, vanillesuiker en de rest van de melk (beetje bij beetje) toe en roer nog even goed door met een garde.

3

Zet een soeplepel in de schaal.

4

Pak een klein klontje boter of een giet een beetje plantaardige vloeibare boter in de koekenpan en laat warm worden.

5

Pak de soeplepel en schep daar het beslag in en giet het zo makkelijk in de koekenpan. Blijf de pan goed draaien, zodat de mix goed verdeeld wordt.

6

Wil je een kaas of bananen pannenkoek maken, leg er dan de kaas of de bananen bovenop zodat ze er goed in bakken. Laat aan iedere kant bruin bakken, gooi de pannenkoeken in de lucht of draai ze om met een spatel.

7

Met spek pannenkoeken doe ik eerst een klontje boter in de pan, dan bak je het spek even aan beide kanten en haal het spek uit de pan. Je doet vervolgens het beslag in de koekenpan met de soeplepel, en leg de spek er boven op zodat ze er mooi in bakken. En bak ze mooi bruin aan beide kanten.


Lactosearme en plantaardige melk
Kaas eten met een lactose-intolerantie

Ingredienten

 500 g bloem
 1 l lactosearme melk MinusL/Arla lactofree/Campina/ Lidl/ Aldi of plantaardige melk
 2 eieren
 1 zakje vanillesuiker
 flinke snuf zout
 vloeibare plantaardige boter (Jumbomerk/Ah) of wajang/plantenmargarine

Stappen

1

Doe water in de theekoker, en laat koken. Pak een kookpan en doe daar het water in. Zet er een rond bord op, zodat het bord lekker warm wordt. Dan blijven je pannenkoeken straks ook lekker warm.

2

Doe de bloem in een kom en voeg wat melk toe. Roer even goed door met een spatel, en zorg dat alle klontjes weg zijn. Voeg de eieren, het snufje zout, vanillesuiker en de rest van de melk (beetje bij beetje) toe en roer nog even goed door met een garde.

3

Zet een soeplepel in de schaal.

4

Pak een klein klontje boter of een giet een beetje plantaardige vloeibare boter in de koekenpan en laat warm worden.

5

Pak de soeplepel en schep daar het beslag in en giet het zo makkelijk in de koekenpan. Blijf de pan goed draaien, zodat de mix goed verdeeld wordt.

6

Wil je een kaas of bananen pannenkoek maken, leg er dan de kaas of de bananen bovenop zodat ze er goed in bakken. Laat aan iedere kant bruin bakken, gooi de pannenkoeken in de lucht of draai ze om met een spatel.

7

Met spek pannenkoeken doe ik eerst een klontje boter in de pan, dan bak je het spek even aan beide kanten en haal het spek uit de pan. Je doet vervolgens het beslag in de koekenpan met de soeplepel, en leg de spek er boven op zodat ze er mooi in bakken. En bak ze mooi bruin aan beide kanten.

Pannenkoeken lactosevrij