Ouderwetse erwtensoep lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 8 personen.

Mijn schoonmoeder maakt nog weleens erwtensoep voor ons, maar ik wilde het zelf ook een keer proberen. En het is een heerlijke erwtensoep geworden. Echt een aanrader, het is veel snijwerk omdat ik veel groentes heb toegevoegd en het moet lang op staan maar voor de rest is het super simpel. Moeilijk is het zeer zeker niet, maar je moet er even je tijd voor nemen. Maar dat is wel vaker als je in de keuken staat hè.

Het duurde even voordat de soep kookte, let op dat dat ook wat tijd kost want het moet zachtjes aan de kook worden gebracht. Serveer er een heerlijk afbakstokbroodje of kaiserbroodjes bij. Mmm!

*Fructosearm: Dit recept is niet fructosevrij.

Voorbereidingstijd20 minutenKook tijd2 uren 30 minutenTotale tijd2 uren 50 minuten

 500 g gedroogde spliterwten Hak
 2 l water
 3 rundvlees bouillontabletten Jumbo/ Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 3 varkens ribkarbonade (450 gram)
 1 laurierblad
 1 rookworst
 1 knolselderij
 2 uien
 2 aardappels
 200 g geschrapte wortels
 1 prei
 snufje zout
 snufje peper
 10 g selderij

1

Doe de spliterwten in een vergiet en hou even onder de kraan.

2

Breng het water samen met de bouillontabletten, spliterwten, ribkarbonade en laurierblad aan de kook in een grote kookpan (op een klein gaspitje).

3

Zodra het kookt doe je de deksel op de pan. En laat het 1,5 tot 2 uur zachtjes koken. Roer niet.

4

Snij ondertussen je groente en aardappels fijn.

5

Haal het laurierblaadje eruit en voeg de groente en de rookworst toe. Laat nu nog 30 minuten koken.

6

Roer het af en toe even om, om te voorkomen dat het aanbrandt.

7

Haal vervolgens de rookworst en de ribkarbonade uit de pan en snij de rookworst fijn. En haal het bot van de ribkarbonade af en trek het vlees uit elkaar in kleine stukjes.

8

Pureer de soep (net zo fijn als jij wilt).

9

En voeg de rookworst en het vlees toe en breng op smaak met zout en peper. Snij de selderij fijn en voeg deze ook toe en roer de soep nog even door. Vind je hem te dik? Voeg dan nog wat water toe.

10

Serveer met een afbak stokbroodje of kaiserbroodje.

11

Ingredienten

 500 g gedroogde spliterwten Hak
 2 l water
 3 rundvlees bouillontabletten Jumbo/ Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 3 varkens ribkarbonade (450 gram)
 1 laurierblad
 1 rookworst
 1 knolselderij
 2 uien
 2 aardappels
 200 g geschrapte wortels
 1 prei
 snufje zout
 snufje peper
 10 g selderij

Stappen

1

Doe de spliterwten in een vergiet en hou even onder de kraan.

2

Breng het water samen met de bouillontabletten, spliterwten, ribkarbonade en laurierblad aan de kook in een grote kookpan (op een klein gaspitje).

3

Zodra het kookt doe je de deksel op de pan. En laat het 1,5 tot 2 uur zachtjes koken. Roer niet.

4

Snij ondertussen je groente en aardappels fijn.

5

Haal het laurierblaadje eruit en voeg de groente en de rookworst toe. Laat nu nog 30 minuten koken.

6

Roer het af en toe even om, om te voorkomen dat het aanbrandt.

7

Haal vervolgens de rookworst en de ribkarbonade uit de pan en snij de rookworst fijn. En haal het bot van de ribkarbonade af en trek het vlees uit elkaar in kleine stukjes.

8

Pureer de soep (net zo fijn als jij wilt).

9

En voeg de rookworst en het vlees toe en breng op smaak met zout en peper. Snij de selderij fijn en voeg deze ook toe en roer de soep nog even door. Vind je hem te dik? Voeg dan nog wat water toe.

10

Serveer met een afbak stokbroodje of kaiserbroodje.

11

Ouderwetse erwtensoep lactosevrij