Kerstboom van worstenbroodjes lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorie, MoeilijkheidIntermediate

Dit recept is voor 11 personen.
Je ziet heel veel spectaculaire kant en klare dingen voorbij komen tijdens de Kerstdagen. Helaas bevat het heel vaak lactose. Deze Kerstboom van worstenbroodjes is geheel lactosevrij! En hij is zo ontzettend lekker. Misschien heb je er alles wel voor in huis, dat had ik toevallig wel. Ik wilde wat lekkers gaan maken met mijn achternichtje afgelopen Zaterdag en kwam tot dit idee. Het is zo leuk om te doen. En we waren mega trots op het eind resultaat.
Fructosearm: Gebruik speltbloem als je ook gevoelig bent voor tarwe. Beschuit vervangen door glutenvrije paneermeel. Vervang de basterdsuiker door dextrose of glucosekorrels (fructoosje.nl). Kijk uit met de gehaktkruiden, zelf heb ik zout, snuf peper, paprikapoeder en nootmuskaat toegevoegd.

 300 g bloem
 150 g lactosearme melk MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk
 7 g zout
 80 ml olijfolie
 1 zakje gedroogde gist
 12 g suiker
 Voor de vulling:
 500 g gehakt half om half
 1 ei
 1 ei voor bestrijken
 3 beschuiten (of 24 gram paneermeel)
 halve theel peper
 halve theel zout
 halve theel nootmuskaat
 halve theel paprikapoeder
 flinke snuf chilipoeder
 handje gedroogde oregano

1

Maak de melk een klein beetje warm in een pannetje.

2

Pak een schaal, en doe daar de bloem in. Maak een gaatje in het midden. Giet de melk in het gat, en voeg de zout, olijfolie, het zakje gist en de suiker toe. Meng steeds een beetje bloem bij de melk. Roer alles heel rustig door elkaar, totdat je een mooi deeg krijgt.

3

Strooi wat bloem op je aanrecht. En kneed ongeveer 5 minuten het deeg tot een mooie soepele bal. Verdeel het nu in 11 stukjes van ruim 45 gram.Bedek een bakplaat met bakpapier, rol van de stukjes deeg 11 balletjes. En leg die op de bakplaat. Leg daar overheen een stukje plastic folie. En laat even rusten.

4

Ondertussen kun je aan het gehakt beginnen. Doe het gehakt in een schaal, voeg de ei, fijn geknepen beschuit, en de kruiden toe. En kneed alles goed door elkaar. Verdeel het gehakt ook in porties van ruim 45 gram. En draai er 11 balletjes van.

5

Nu ga je weer met de balletjes deeg aan de slag. Strooi weer wat bloem op je aanrecht. Pak een deegroller en maak van de deegballetjes een rond deeg. Klop een ei los, en bestrijk de randjes met het ei.

6

Leg het balletje gehakt erop. Vouw het bladerdeeg dicht. Druk de rand vast met je vingers. En leg ze weer op de bakplaat met de naad naar onder in de vorm van een kerstboom. Begin met de stam. Vervolgens leg je daar 4 worstenbroodjes op, dan 3, dan 2 en als laatste één bovenop. Leg er weer een stukje plastic folie overheen, en laat 50 minuten rijzen.

7

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 25-30 minuten). Bestrijk de worstenbroodjes met het los geklopte ei en strooi er wat oregano overheen. Bak ze in 25-30 minuten mooi bruin.

Ingredienten

 300 g bloem
 150 g lactosearme melk MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk
 7 g zout
 80 ml olijfolie
 1 zakje gedroogde gist
 12 g suiker
 Voor de vulling:
 500 g gehakt half om half
 1 ei
 1 ei voor bestrijken
 3 beschuiten (of 24 gram paneermeel)
 halve theel peper
 halve theel zout
 halve theel nootmuskaat
 halve theel paprikapoeder
 flinke snuf chilipoeder
 handje gedroogde oregano

Stappen

1

Maak de melk een klein beetje warm in een pannetje.

2

Pak een schaal, en doe daar de bloem in. Maak een gaatje in het midden. Giet de melk in het gat, en voeg de zout, olijfolie, het zakje gist en de suiker toe. Meng steeds een beetje bloem bij de melk. Roer alles heel rustig door elkaar, totdat je een mooi deeg krijgt.

3

Strooi wat bloem op je aanrecht. En kneed ongeveer 5 minuten het deeg tot een mooie soepele bal. Verdeel het nu in 11 stukjes van ruim 45 gram.Bedek een bakplaat met bakpapier, rol van de stukjes deeg 11 balletjes. En leg die op de bakplaat. Leg daar overheen een stukje plastic folie. En laat even rusten.

4

Ondertussen kun je aan het gehakt beginnen. Doe het gehakt in een schaal, voeg de ei, fijn geknepen beschuit, en de kruiden toe. En kneed alles goed door elkaar. Verdeel het gehakt ook in porties van ruim 45 gram. En draai er 11 balletjes van.

5

Nu ga je weer met de balletjes deeg aan de slag. Strooi weer wat bloem op je aanrecht. Pak een deegroller en maak van de deegballetjes een rond deeg. Klop een ei los, en bestrijk de randjes met het ei.

6

Leg het balletje gehakt erop. Vouw het bladerdeeg dicht. Druk de rand vast met je vingers. En leg ze weer op de bakplaat met de naad naar onder in de vorm van een kerstboom. Begin met de stam. Vervolgens leg je daar 4 worstenbroodjes op, dan 3, dan 2 en als laatste één bovenop. Leg er weer een stukje plastic folie overheen, en laat 50 minuten rijzen.

7

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 25-30 minuten). Bestrijk de worstenbroodjes met het los geklopte ei en strooi er wat oregano overheen. Bak ze in 25-30 minuten mooi bruin.

Kerstboom van worstenbroodjes lactosevrij