MLDS collecte & verschillende vormen lactose-intolerantie

Deze week vraag ook ik meer aandacht voor de Maag Lever Darm stichting, dit is een onafhankelijke stichting die maag-, lever- en darmziekten wil voorkomen en bestrijden en daarbij de kwaliteit van leven van patiënten wil verbeteren. Ik doe mee met de collecteweek. Voor meer onderzoek & voorlichting naar onze spijsvertering. Dat doen ze voor 2 miljoen mensen met een spijsverteringsaandoening. Én voor ons állemaal. Ze strijden samen voor oplossingen; met artsen, wetenschappers, onderzoekers en met heel veel vrijwilligers. En ze zijn heel dankbaar voor jouw steun. Geef om je spijsvertering!

Wist jij dat er 3 verschillende vormen van lactose-intolerantie zijn? Hieronder kun je lezen welke verschillende vormen. Deze blog had ik al klaar staan om te posten, maar nu vond ik het mooi om het zo te combineren. Ik heb alle informatie van de Maag Lever Darm stichting. Maar eerst begin ik te vertellen hoe een spijsvertering werkt. 


Hoe werkt de spijsvertering?:
Spijsvertering is ‘het verteren van spijzen (voedsel)’. Dat wil zeggen het afbreken van voedsel tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. De voedingsstoffen worden omgezet in energie. Of er worden bouwstoffen van gemaakt. Bouwstoffen zijn nodig om te groeien of om beschadigde cellen in het lichaam te vervangen.

De spijsvertering begint zodra we iets eten of drinken. Het is een ingewikkeld proces waarbij meerdere organen betrokken zijn. Eerst worden alle nuttige stoffen uit het voedsel gehaald. Daarna verlaat wat we niet kunnen gebruiken ons lichaam als poep. Het hele proces van spijsvertering duurt 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat we precies eten en hoe makkelijk dat te verteren is.
Lactose-intolerantie:
Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd zoals jullie weten. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. We spreken dan van lactose-intolerantie.

Het tekort aan lactase is dus de oorzaak van de klachten. Dit wordt ook wel lactase-deficiëntie of lactase-tekort genoemd. Door het tekort aan lactase kan lactose niet opgenomen worden door ons lichaam. Dit wordt lactosemalabsorptie genoemd. Niet iedereen heeft last van klachten door de verminderde opname van lactose. Als iemand wel last heeft van klachten spreken we van lactose-intolerantie: het niet goed verdragen van lactose.

Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie, afhankelijk van de oorzaak. Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar de intolerantie kan ook ontstaan op kinderleeftijd of bij volwassenen.


Drie verschillende vormen van Lactose-intolerantie:

1. Primaire lactose-intolerantie:

Dit is de meest voorkomende vorm van lactose-intolerantie en ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase. Lactose komt in kleine hoeveelheden voor in moedermelk. Bijna alle zuigelingen maken voldoende van het enzym lactase aan om lactose uit de moedermelk goed te kunnen verteren. Na het derde levensjaar neemt bij veel Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen de productie van lactase af. In deze landen komt lactose-intolerantie veel vaker voor. West-Europeanen en Noord-Amerikanen blijven over het algemeen voldoende lactase aanmaken. Deze vorm van lactose-intolerantie wordt ‘primaire lactose-intolerantie’ genoemd.

2. Aangeboren (congenitale) lactose-intolerantie:
Dit is een zeldzame, erfelijke vorm van lactose-intolerantie. Mensen met deze vorm van lactose-intolerantie maken vanaf de geboorte geen of zeer weinig lactase aan. Zij verdragen ook geen moedermelk. Deze vorm van lactose-intolerantie blijft levenslang bestaan.

Het niet goed verteren van lactose geeft niet bij iedereen klachten. Het ontstaan van klachten hangt af van verschillende factoren zoals het voedingspatroon en de samenstelling van de darmflora (alle bacteriën die samenleven in de dikke darm). Ook de gevoeligheid van de dikke darm kan een rol spelen. Mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben vaker klachten als gevolg van lactose-intolerantie dan andere mensen. PDS is echter niet de oorzaak van lactose-intolerantie.

3. Secundaire lactose-intolerantie:
Een lactose-intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. Bijvoorbeeld bij een (chronische) darmontsteking, een darminfectie, na een darmoperatie of na bestraling van de darm. De darmwand is in dat geval niet meer in staat om voldoende lactase aan te maken. Deze vorm van lactose-intolerantie wordt ‘secundaire lactose-intolerantie’ genoemd en kan tijdelijk van aard zijn. Wanneer de darm herstelt, wordt er weer voldoende lactase aangemaakt.


lactose-intolerantie


Collecte:
Ik heb dus een Primaire lactose-intolerantie, ik wist helemaal niet dat deze naam hiervoor stond voordat ik dit las bij de MLDS. Dit is ook de meest voorkomende vorm van lactose-intolerantie. Welke vorm heb jij? En wil jij na het lezen van al deze informatie de MLDS ook steunen, klik dan hier en laat een bijdrage achter via mijn collectebus. 

Ik ben nog nooit met een collectebus langs de deur geweest moet ik eerlijk bekennen, maar ik werd benaderd door de MDLS en het sluit mooi aan met mijn blog waarmee ik iedere dag bezig ben. Dus deze keer doe ik mee, en wel online. Want meer onderzoeken en voorlichting is altijd nodig, en daar werk ik graag aan mee. Helpt u mij mee om een mooi bedrag op te halen? Heel hartelijk dank!

Bron: Mlds.nl.
Collectebus: Corine Dekker.