Daphne doet haar verhaal

Wie ben jij?
Ik ben Daphne ten Siethof.

Wat is je leeftijd?  
Ik ben 22 jaar.

Wat is je beroep?
Ik ben net afgestudeerd aan de lerarenopleiding Nederlands en ga een halfjaar werken op een vmbo-school. Daarna ga ik verder studeren en de master Neerlandistiek doen in Utrecht.

Waar woon je?
Ik woon in Rekken, net over de grens in Gelderland.

‘MIJN BUIKPIJNKLACHTEN WERDEN MINDER MAAR TELKENS ALS IK WEL LACTOSE INNAM, KREEG IK LAST VAN DARMKLACHTEN’

Welke voedselintolerantie(s) heb je?
Ik heb een intolerantie voor aardappel en lactose.

Hoelang weet je al dat je dit hebt?
Ik ben ongeveer twee jaar geleden gediagnosticeerd met de ziekte van Crohn. Het jaar daarvoor had ik al wel eens geprobeerd om lactosevrij te eten, want ik had het idee dat dat mijn darmklachten veroorzaakte. Het had geen effect om te stoppen met het eten van lactose op dat moment. Toen ik de diagnose ziekte van Crohn kreeg, ben ik me verder gaan inlezen en kwam ik erachter dat er veel mensen zijn die gevoelig zijn voor lactose.

Ik heb een tijdje geknoeid met medicijnen voor mijn Crohn en tegelijkertijd gestopt met het eten van lactose, dit was denk ik in december 2017. Mijn buikpijnklachten werden minder en telkens als ik wel lactose innam, kreeg ik last van darmklachten. Zelfs toen ik een lolly had met een minimale hoeveelheid lactose, kreeg ik last van mijn darmen. Vanaf dat moment ben ik er echt mee gestopt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor aardappel. Met aardappelen zelf kreeg ik snel last en telkens als ik buikpijn had en de ingrediënten checkte, zat er aardappelzetmeel of gemodificeerd zetmeel in het product. Toen ben ik daar ook mee gestopt. 

Welke klachten heb je als je iets verkeerds gegeten hebt?
Ik krijg voornamelijk last van buikpijn en er moet op dat moment echt een wc in de buurt zijn. Vaak krijg ik last van mijn darmen, maar ik heb ook al wel eens overgegeven na een taartje met lactose erin.

Als je wat verkeerds gegeten hebt, wat doe je dan?
Het liefst ben ik op dat moment thuis, zodat ik een wc kan opzoeken als het nodig is. Verder wacht ik het gewoon af en ga ik rustig liggen (of zitten als ik niet thuis ben).

‘IK HEB PROEFONDERVINDELIJK BEKEKEN WAAR IK LAST VAN HEB’

Hoe is het vastgesteld?
Het is bij mijn niet officieel vastgesteld, omdat ik er last van heb door mijn ziekte van Crohn. Ik mocht van mijn arts wel een ademtest doen, maar er is een grote kans dat daar niets uitkomt, iets wat ik bij veel mensen met Crohn hoor. Ik heb dus proefondervindelijk bekeken waar ik last van heb. 

Het is erg zoeken naar lactosevrije producten. Hoe ging jou dat op het begin af?
Ik meldde me aan voor verschillende Facebookgroepen en Instagrampagina’s en ontdekte daardoor het merk MinusL en ik ontdekte dat Arla een ‘lactosevrije’ yoghurt had. Ik las van elk product de verpakking en bij twijfel zocht ik op het internet op of het product echt lactosevrij was. Op een gegeven moment word je er wel handig in en vind je allerlei producten waarvan je zeker weet dat je ze kunt eten.

Hoe doe je het met uit eten gaan?
Dat vind ik nog wel lastig. Ik eet natuurlijk ook geen aardappel en ben vegetariër. Dat maakt het allemaal een stukje lastiger. Ik heb sowieso altijd lactase van Disolut bij me. Ik weet dat ik daarmee bijvoorbeeld een pizza kan eten zonder last te krijgen.

Maar over het algemeen ga ik niet vaak uit eten, omdat mijn intolerantie (en dan vooral aardappel) mij erg beperkt. Lactose staat vrijwel altijd aangegeven als allergeen, maar aardappel nooit, waardoor ik het moet navragen. Na het navragen kunnen ze het nog niet altijd met zekerheid zeggen, dus meestal neem ik mijn eigen eten mee of gaan we voor pizza.

‘BIJ AARDAPPEL KRIJG IK ALTIJD WEL GEKKE GEZICHTEN, WANT DAAR HEEFT BIJNA NIEMAND LAST VAN’

Hoe leg je het andere mensen uit?
Ik leg mensen uit dat ik buikpijn krijg van lactose, dus van melk, kaas, room etc. Meestal begrijpen mensen dat dan wel. Bij aardappel krijg ik altijd wel gekke gezichten, want daar heeft bijna niemand last van. 

Eten jullie thuis allemaal lactosevrij?
Nee. Ik woon op dit moment nog bij mijn ouders en ik kook altijd apart voor mezelf. Ik denk dat dit anders wordt op het moment dat ik met mijn vriend ga samenwonen. Maar bij mij gaat het dus niet alleen om lactose en ik snap wel dat mijn ouders en broertje ook af en toe wel vlees en aardappel willen eten. Bovendien vind ik het niet erg om voor mezelf te koken, want dan kan ik zelf kiezen wat ik eet.

Je kunt met een intolerantie goed leven, maar wat vind je het lastigst?
Het allerlastigste aan mijn toleranties vind ik dat ik er altijd rekening mee moet houden. Ik moet altijd lactase bij me hebben en kan niet zomaar ergens naar binnenstappen om te eten. Als een tentje veganistisch is, heb ik nog de meeste kans dat ik er kan eten, maar in het oosten van het land zijn er niet zo heel veel opties wat dat betreft. 

Heb je nog handige tips?
Volg niet alleen lactosevrije pagina’s en zoek niet alleen op lactosevrije producten, maar zoek ook naar veganistische opties. Die zijn over het algemeen steeds makkelijker te vinden, waardoor er steeds meer opties voor ons bij komen. 

Gebruik ook kookboeken en recepten die iedereen kan eten, want room is bijvoorbeeld gemakkelijk te vervangen en er bestaat bijvoorbeeld ook lactosevrije crème fraîche. 

Neem altijd je lactase pilletjes mee. Bedankt Daphne voor je openheid en fijn dat je het met ons wilde delen. Wat vervelend de ziekte van Crohn, ik wist niet dat dat met elkaar te maken kon
hebben. Fijn dat je er zelf achter bent gekomen, dat scheelt een heleboel klachten.

Wat vervelend dat je ook geen aardappel verdragen kan. En dat is inderdaad lastig met uiteten gaan.